Sinds Beyoncé vorige zomer een vegan dieet volgde - en vooral omdat ze daar de nodige kilo's mee kwijtraakte - gaan de veganistische diëten en kookboeken als suiker- en glutenvrije broodjes over de toonbank

Toch zijn de meningen er nog over verdeeld. Want is het niet eten van vlees, vis, zuivel en andere dierlijke producten wel zo gezond? 

Politicus Elvira Savino van de rechtse partij Forza (tsja) is er in ieder geval over uit: zij heeft een officieel wetsvoorstel ingediend om ouders die hun kind veganistisch opvoeden, rigoreus in de bak te gooien. 

Klinkt belachelijk natuurlijk, want bemoei je even met je eigen zaken, maar toch: wetende dat een veganistisch dieet, volgens de gegevens, kan leiden tot een ernstig tekort aan zink, ijzer en vitamine B12, waardoor het kind niet goed kan groeien of zelfs ondervoed kan raken, kan ze een punt hebben. Vorige maand werd er in Italië voor de vijfde keer in nog geen twee jaar een baby opgenomen in het ziekenhuis wegens ondervoeding. De oorzaak? Het veganistische dieet van de ouders, zo concludeerden de dokters. De baby had nog maar net genoeg calcium in het lijf om te overleven.

Geeft te denken, non? Maar om daar dan een maximale straf van vier jaar, de straf die Savino graag ziet, aan te hangen, is wellicht wel een tikkie overdreven. 

Vindt ook Andrea Ghiselli, directeur van de Vereniging voedingswetenschappen. 'Suiker en vet in voedingsmiddelen vormen een veel groter gevaar dan een veganistisch dieet,' zo laat hij in de krant La Repubblica weten. Zit óók wel weer wat in, natuurlijk. 

Savino zegt geen moeite te hebben met veganisme, zolang het dieet maar de vrije keuze is van een volwassene. 'Het is absurd dat ouders hun wil zo kunnden opdringen aan hun kinderen, zonder dat ze daar de juiste wetenschappelijke of medische kennis voor hebben,' aldus Savino. 

Thoughts?