Enorm fan van diëten zijn we niet (Honger! Jojo-effect!), dus we zijn nogal voorzichtig met het aanprijzen ervan. Maar ook wij zijn niet ongevoelig voor trends die ons van een paar pondjes extra afhelpen, en zo stuitten we op een goede dag op het zogeheten Sirtfood Diet. Geliefd onder celebs als Adele, maar vooral: een dieet waar wijn en chocolade zijn geoorloofd. En je weet: dan is onze interesse gewekt.

Goed nieuws voor chocolate lovers

preview for 6 scientifically proven health benefits of chocolate

Het Sirtfood dieet heeft onder meer het paleodieet verdreven uit de lijst van meest besproken eetwijzes van dit jaar, zo blijkt. Goed, maar wat is het? Toegegeven: sirtfood klinkt als een snack uit één of andere sci-fi film, maar het betekent zoiets als voeding dat hoog is in sirtuïne, ook wel sirt genoemd. En dat zijn dan weer bepaalde eiwitten, die onder meer een een rol spelen bij veroudering en ouderdomsziekten als suiker en cellen beschermen, zo leert het internet ons. Ook reguleert het de stofwisseling en zorgt het voor spierversterking en vetverbranding, zo wordt geclaimd. In landen als Italië en Japan wordt er al veel sirtuïnerijk voedsel geserveerd, en laten dat nou twee van de gezondste landen zijn.

Klinkt best prima, maar wat staat er dan zoal op het menu?

Eten dat dus hoog is in sirtuïne, dus. En laat chocolade en rode wijn dat nu nét zijn. Wat uiteraard niet betekent dat je je nu op een eetplan vol van die twee ingrediënten moet storten, nee, zo leuk is het leven nou ook weer niet. Andere geoorloofde etenswaren zijn appelen, citrusvruchten, peterselie, kappertjes, bosbessen, groene thee, soja, aardbeien, kurkuma, olijfolie, rode ui en boerenkool.

Ook een fijne: waar de meeste diëten roepen dat je je dagelijkse bakkie pleur moet laten staan, blijkt ook koffie vol te zitten, en dus mag het (zij het met mate, dat spreekt) geconsumeerd worden.

Goed, en dan is daar nu de adder. Immers, om af te vallen moet je minder eten, simpel. Dus ook van bovengenoemde ingrediënten. En dus zit je de eerste week aan een max van 1000 calorieën, gegoten in drie green juices en één sirtuïnerijke maal per dag. De week erop mag je naar een meer acceptabele 1500 calorieën, met twee juices en twee maaltijden. Daarna is het meer vooral letten op wat je eet, en vooral kiezen voor voedsel dat in het sirtdieet past. En dan de magische woorden: zo wordt het geen dieet meer, maar een levensstijl.

Waarom dit nou zo'n goed idee is? Volgens de bedenkers van het dieet en het bijbehorende boek omdat het zich vooral richt op gezond eten, en niet op afvallen. Maar goed, zij hebben er geld aan te verdienen, dus die zullen zulks al snel zeggen. Maar het moet gezegd: met recepten als een salade met sirtvoedsel (zie boven) en gerookte zalm en een stoofpotje met garnalen, klinkt het als best gezond in de oren.

Bovendien, zo claimen experts die er dan weer geen geld mee hoeven binnen te harken, geeft het je immuunsysteem een boost, en krijg je meer vitaminen binnen dan bij andere diëten, pardon, levenswijzen.

Meer weten en wat recepten om uit te proberen? Je vindt het hier.