Wat is je haarkleur? Spreek je wel onze taal? Is het niet warm met zo'n ding op je kop? 

Het zijn slechts enkele vragen waar hijabi's dagelijks mee te maken krijgen. In een inspirerende video vertellen moslims over hun positieve, maar ook negatieve, ervaringen met het dragen van de hoofddoek en waarom het inmiddels onderdeel is geworden van hun identiteit. 

Na het zien van een populaire video waarin niet-moslims hun ervaringen delen over het dragen van de hoofddoek, waren ze het zat. Studenten Hamna Saleem en Dina Sayedahmed kregen het gevoel dat er steeds meer niet-moslims zijn die proberen te spreken namens de moslims. 'Deze vrouwen weten niet hoe het is om naar een sollicitatiegesprek te gaan met een hijab; ze gaan er niet mee naar school en ze hoeven mensen niet constant te overtuigen dat ze 'normaal' zijn,' vertelde Sayedahmed aan de New York Times

Dus besloten Saleem en Sayedahmed over te gaan tot actie. Samen maakten ze een inspirerende video met een aantal hijabi's in de hoofdrol. 

Zij vertellen over het moment dat ze besloten een hoofddoek te dragen en hoe deze inmiddels onderdeel is geworden van hun identiteit. Maar er zit ook een schaduwzijde aan het verhaal. De dames bespreken onder meer hoe ze denken over xenofobie door terreur, en waarom ze weleens moeite hebben om in hun omgeving te passen. Daarnaast worden er ook nog een reeks andere onderwerpen besproken als feminisme, het bedekken van het lichaam, racisme, sport.

Enfin, kijk zelf: