De paden op, de lanen in, dat wil je, maar daarbij wil je wel worden verrast. Die standaard activiteiten zijn leuk hoor, maar, nou ja, standaard. Gelukkig is er in Amsterdam ook nog 't één en ander te doen voor als dat woord niet in je woordenboek voorkomt: 

The sound of silence


Purple, Hall, Pink, Violet, Interior design, Magenta, Ceiling, Light fixture, Lavender, Decoration, pinterest

Veelzijdig en uniek, daar staat de Silent Night Run van Stadswild wel garant voor. Op 13 augustus, aanstaande zaterdag dus al, kun je meedoen aan een bijzondere mix tussen sport en cultuur met een fijne dosis 'zen'. Wat je doet? Vijf kilometer in stilte rennen door Amsterdam (ook voor de ren-amateur nog te doen), een opera/concert door o.a. Nathalie Doucet en een yoga- en meditatiesessie in Het Concertgebouw. Speciaal voor deze avond zijn alle stoelen uit de zaal gehaald. Want waar rol je je yogamat anders uit? Een bijzondere setting dus, en maar één keer per jaar. Nog snel een kaartje kopen doe je hier.

Voor Pampus gaan

Footwear, Trousers, Shoe, Entertainment, Performing arts, Coat, Style, Suit, Suit trousers, Blazer, pinterest
Getty Images

Weer eens wat anders dan op een terras eten of je picknickkleed uitgooien. Pak een boot en vaar naar Pampus, want voor het eerst is dit forteiland 's avonds geopend. Wat je daar doet? Van het uitzicht genieten. En van hun driegangendiner dat is gemaakt met eten van lokale producenten: kaas uit Muiden, vlees van wilde ganzen en de kruiden uit de tuin op Pampus zelf. Van te voren kun je aangeven of je vis, vlees of vegetarisch eet. Meer informatie vind je hier

Pianospel in 't bos

Monochrome, Black-and-white, Monochrome photography, Back, Baggage, Fedora, Sun hat, Vintage clothing, Stock photography, pinterest

En niet zomaar wat spel, want op 15 augustus speelt Joep Beving in het theater van het Amsterdamse Bos. Joep is de man van 20.000.000 streams op Spotify. Zijn carrière als neoklassiek muzikant is op z'n minst ongewoon te noemen. In deze drukke wereld, wilde hij een meer menselijk contact met anderen. En omdat muziek alle taalbarrières overstijgt, besloot hij elf muziekstukken te componeren en deze gewoon in zijn huiskamer op te nemen en online te zetten. Dat sloeg aan. Wat volgde waren optredens op festivals als Were The Wild Things Are en Grasnapolsky en concerten in een uitverkocht Concertgebouw. Op een -hopelijk  zwoele -maandagavond kun je in het bos van zijn filosofische stukken genieten. Meer informatie vind je hier.