Kijk, en hierom moet je eens vaker een boek lezen...

1. Je kan er zomaar langer door leven

Een recent onderzoek aan de Yale University School of Public Health heeft een verband gevonden tussen lezen en leven. Er werd 12 jaar lang informatie over de fysieke gesteldheid van zo'n 3635 vijftigplussers verzameld. Wat blijkt? De groep van mensen die meer dan 3,5 uur per week leest, leefde langer. Nu niet gelijk met je neus in het nieuwste roddelblad duiken: celebritygossip had namelijk geen enkel effect op de levensverwachting. Met een goed boek doe je beter dan met nieuws en magazines. 


2. Het zorgt voor focus en concentratie

Door eens even rustig te gaan zitten met een boek, al is 't maar 5 minuten, wordt het brein aangespoord tot fantasie en hoeft het zich maar op één ding te richten, in plaats van die 600.000 dingen die je doorgaans tegelijkertijd in de gaten moet houden. Onthoud: slechts 5 minuten! Hoe vaak doe je dat?

3. Het is goed voor 't geheugen

Om te lezen moet je geconcentreerd zijn, je neemt nieuwe informatie in je op, die je ook dient te verwerken. Kortom: je hersenen zijn tijdens het lezen hard aan het werk, waardoor je scherper wordt en je geheugen verbetert. Door te lezen wordt je brein gestimuleerd om nieuwe herinneringen te maken, goed voor je kortetermijngeheugen.

4. Het is goed tegen de stress

Misschien denken jij en je gestreste zelf nu niet bepaald als eerste aan een stevig robbertje lezen als het gaat om ontspannen, maar onderzoek aan de University of Sussex bewijst dat het toch één van de beste dingen is om te doen. Voor de studie ondergingen de deelnemers diverse manieren om te ontstressen. Na 6 minuten lezen, was het stresshormoon 68 procent lager, tegenover 61 procent door het luisteren naar muziek en 42 procent door het maken van een ommetje. Volgens de onderzoekers komt dat doordat je door te lezen even ontsnapt aan de realiteit. Welk boek je leest, is daarbij niet van belang.

5. Je slaapt er beter door

In het verlengde van bovengenoemde reden: leg die mobiele telefoon nou es weg, voor je de ogen sluit. Maak het lezen van je boek tot een vaste routine, zo went je lijf eraan en weet het dat je je klaarmaakt om te gaan slapen, wat vervolgens beter lukt.