Goh, 't  is alweer vrijdag, wat (doorgaans) zoiets betekent  als twee vrije dagen in de agenda. Wat te doen? Je kunt heel verantwoord naar de sportschool om dat laagje vet weg te krijgen, de opening van de Olympische Spelen meepakken of gewoon lekker van de zon genieten. Maar! Je kunt ook hoppa de paden op, de lanen in. Cultuur snuiven en nieuwe plekken ontdekken, maakt je meteen een stuk gecultiveerder. Hieronder een aantal te gekke zaken die je daarbij gaan helpen. Zo heb je én een topweekend én een goed verhaal bij de koffie, maandag. 

In de zweefmolen

In Utrecht vind je, naast een heleboel te gekke restaurants, theaterfestival De Parade, waar je een gevarieerd programma aan kunst, theater en muziek treft. Heb je gelijk drie vliegen in één klap. In cijfers: 625 artiesten, 104 voorstellingen, 48 bands, 23 theatertenten, 250 microfoons (echt waar), en 1 zweefmolen. Want zweven, da's leven. En wie De Parade bezoekt, kan eigenlijk niet níet in dat ding - dat intussen zo legendarisch is dat er een documentaire over is gemaakt.

Swingen in de Kunsthal

Trek jij er liever op uit om een stel swingende schilderijen te zien? De Kunsthal staat tot uw dienst en presenteert Botero: Celebrate Life!. Hier vind je het werk van Colombiaans kunstenaar Fernando Botero en dat betekent feest, want zijn Colombiaanse achtergrond inspireerde hem tot het maken van schilderijen met kolderieke, kleurrijke figuren. Niet zo gek dus, dat De Kunsthal daar een feestje omheen wilde bouwen. Zo kan er urenlang gedanst worden op salsa- en sambamuziek. Niet zo'n danser? Pak je een theaterstuk of circusoptreden mee, luister je naar de nodige poëzie, voor de romanticus, en oh ja, drink je ook nog een heleboel cocktails. 

Op de massagetafel 

Iets te bonte avond gehad? Ga dan naar Zandvoort, waar Rituals het gehele weekend tussen 11.00 en 18.00 je kater wegmasseert met heerlijk geurende oliën. Op het programma staan handmassages, meditatie en een heuse Karma-beleving. Verder zijn er ook hangmatten en zitzakken om, mocht die kater toch hardnekkiger zijn, uit te brakken, of een drankje te doen. En dit keer bestel je, heel verstandig, gewoon een watertje. Zo neem je je tenminste voor.

Gecultiveerd staren naar werk van jong talent

Zeker, het weekend bestaat uit meer dan alcohol achterover slaan en de dag erna uitbraken, zjin we met je eens. Wie  nog een beetje cultuur op wil snuiven kan naar Galerie Ron Mandos om het afstudeerwerk te bekijken van jong talent. Team Ron Mandos struinde tal van Nederlandse kunstscholen af om het werk te bekijken van reeds afgestudeerde kunstenaars. De selectie van 25 talenten is te zien vanaf 6 augustus.  

Even gluren bij Chanel en Dior

Hasselt is place to be voor wie wat over mode leren wil. Tentoonstelling Haute-à-Porter, in Modemuseum Hasselt, voert je in razend tempo langs dertig jaar mode-industrie, en dus langs de spectaculairste creaties van topontwerpers en modehuizen (hallo Dior, Chanel en Burberry, amongst others). Bazaar-abonnees hebben geluk, die mogen voor gratis naar binnen.

Dansen in het park

Zie je het toch niet zo zitten om af te reizen naar Hasselt? In Rotterdam kun je naar Duizel in het park om op ontdekkingstocht te gaan langs de muziek, literatuur en theater. Elfie Tromp, Özcan Akyol, jazzkwartet BRUUT!, kunstenaarsgroep de Waterlanders, ze zijn er allemaal bij. 

Lepeltje Lepeltje

Trek gekregen? Haal iets te bikken bij een van de foodkraampjes tijdens Lepeltje Lepeltje in Eindhoven. Kun je onder het genot van een echt Brabants worstebrooike even kijkenwat er nog meer te bieden is. Zo kun je illustraties of gedichten kopen, vintage meubels op de kop tikken of luisteren naar de soepele deuntjes van de Destructive Penguins en Jessy Yasmeen

 Houdoe en heb een fijn weekend.