Horen, zien en doen dit weekend – en daarna.

1/ Het dak op

Gisteravond is de nieuwe buitenbrasserie, openluchttheater en bioscoop Cinémanger dan eindelijk geopend. Midden op het dak van parkeergarage Oosterdok in Amsterdam  (naast het Conservatorium) heb je niet alleen fraai uitzicht over de stad, je kunt er ook heerlijk eten tijdens een van de theater- en muziekoptredens, en zodra de zon ondergaat start de film op het grote scherm. Nog even heel hard hopen op die Indian Summer dus, want deze is eigenlijk te leuk om te missen.

>  tot en met 25 september iedere donderdag en vrijdag, cinemanger.nl.

2/ Poezenplaatjes

Stiekem (of reuze uitgesproken) kattenfilmpjes-fan? Dan kun je vanaf zondag (en maar liefst twaalf zondagen erna) je hart ophalen tijdens de nieuwe 'real life' VPRO-serie Poesjes, over een poezenfamilie en hun avonturen op de Kattenlaan 9. Hoor je bekende stemmen? Dat kan kloppen: onder andere Hans Teeuwen, Sander van de Pavert en Plien van Bennekom spraken de serie in.

> zondag 6 september 9.00, vpro.nl

3/ Zeg ken jij…

De mosselweek, die zaterdag 29 augustus van start is gegaan, duurt – goed nieuws – nog tot en met aanstaande zondag. Zo'n driehonderd horecagelegenheden door heel het land hebben op geheel eigen wijze draai gegeven aan de zilte delicatesse. Haastje-repje dus, naar een van de deelnemende restaurants (en vergeet niet even te reserveren via de website, dan maak je ook nog eens kans op een weekendje Zeeland).

> tot 6 september, mosselweek.nl.

4/ 50-jarig De Nationale Opera

De Nationale Opera blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit en opent haar jubileumseizoen met een nieuwe productie van Der Rosenkavalier. En daarmee is de cirkel mooi rond, want met precies datzelfde stuk luidde het gezelschap een halve eeuw geleden haar start in onze hoofdstad in. Wat verder te verwachten van deze feestmaanden? Nou, een recordaantal nieuwe producties, bekende meesterwerken in een nieuw jasje, herontdekte schatten maar ook volop ruimte voor fris talent. En o ja, er staat ook nog eens een nieuw opera- en muziekfestival op stapel –waarover later meer.

> vanaf 5 september, operaballet.nl.

5/ In de wolken

Een dakterras, op en tussen de daken van de monumentale Oude Kerk in Amsterdam; van beneden gezien ziet het er misschien al vervreemdend uit, van boven doet het dat ongetwijfeld nog meer. Een sereen wit plateau op het dak, in hartje centrum,  waar een typisch Amsterdamse huiskamer is nagebootst. Dit alles is het werk van de gevierde Japanse kunstenaar Taturo Atzu – die het de verbeeldende titel The Garden Which is the Nearest  to God meegaf. Beslist een kijkje nemen waard.

> tot en met zondag 6 september, oudekerk.nl.