Hoe vaak ik het wel niet heb áángehoord: 'Hé, heb je het niet naar je zin ofzo?' en: 'Je mag wel lachen hoor!' Ja mensen, ik ben van nature niet gezegend met een gelukzalige glimlach om mijn mond. Beter gezegd heb ik gewoon keihard een resting bitch face, maar op de één of andere manier klinkt dat ook gelijk alsof ik daadwerkelijk een bitch ben. Wat ik dus niet ben. Wel kan zijn, overigens, en ook zal zijn indien nodig, maar dus niet van nature ben.

giphyView full post on Giphy

Enfin, los van het feit dat in de kroeg door bepaalde manspersonen nog wel eens werd gedacht dat bovengenoemde frases perfecte openingszinnen waren (newsflash: nee), is het ook op foto's nogal eens een probleem. Want ook daar sta ik niet altijd op alsof ik de tijd van mijn leven heb. Zie hier wellicht gelijk de reden waarom ik überhaupt niet zo van foto's van mezelf (laat staan selfies, daar sta ik in ieder geval op met een gezicht vol dood en verderf) hou.

Ik probeer het hoor, mijn resting bitch face (RBF) te onderdrukken, vooral op foto's. Maar op de één of andere manier ben ik dan meer een boerin met kiespijn, ook niet echt bepaald fotoshootverantwoord. En dus denk ik dat ik het gewoon moet accepteren. En melden, als er in de kroeg weer eens iets dergelijks tegen me wordt gezegd (wat nauwelijks meer gebeurt omdat ik a) nauwelijks meer in de kroeg kom en b) ik er indien ik er wel ben, nauwelijks meer wordt aangesproken, maar dat ligt natúúrlijk niet aan mij), dat ik De Wetenschap aan mijn zij heb. En er is dus niets aan te doen.

Er bestaat namelijk een test die de RBF (klinkt toch nét wat gezelliger) kan aantonen. Onderzoekers van het Nordus Information Technology-centrum analyseerden meer dan 10.000 uitdrukkingen met hun gepatenteerde FaceReader-technologie. Wat blijkt? De neutrale expressie van een gemiddelde persoon bestaat voor 97 procent uit (logisch) neutrale signalen, met 3 procent onderliggende emoties. En juist die onderliggende emoties zijn belangrijk: een aantal mensen heeft er daar namelijk twee keer zo veel van, en als er een piek te zien is in negatieve onderliggende emoties, is er sprake van een RBF'je.

Toen de onderzoekers foto's van vastgestelde RBF-celebs als Anna Kendrick en Kristen Stewart door hun programma haalden, vonden ze bij hen een piek in de emotie van minachting, zie hier: de x-factor achter de resting bitch face. Al is het zeer zeker geen vrouwending: ook Kanye West scoorde ook uitzonderlijk hoog in de RBF-test (goh). Toch hebben de onderzoekers zich vooral gericht op vrouwen, omdat, volgens Macbeth, 'het bij hen meer opvalt omdat er bij hen meer druk ligt om een glimlach op te hebben in hun omgang naar anderen.'

Wat op zich best wel stom is, maar goed.

Goed, tijd voor een test. De gepatenteerde technologie heb ik gek genoeg niet tot mijn beschikking, maar lang leve het Wereldwijde Web, en aldaar vond ik iets vergelijkbaars: een online test om te kijken of je een RBF hebt. Fotootje uploaden (zie hier ook gelijk de crux: als je een beeld inlaadt van het moment dat je net een Hermès-tas hebt ontvangen, zal dat toch een enigszins vertekend beeld geven. Helaas heb ik nog nooit een Hermès-tas gekregen, en heb ik geen enorm archief van portretfoto's, dus I'll take the shot), op het knopje analyseren druk en zie daar het resultaat:

Resting bitch facepinterest

Oké.

Keihard bewijs: ik héb helemaal geen resting bitch face, volgens deze test! Nul procent minachting, hét ingrediënt voor het verschijnsel! Op zich logisch, want op deze foto sta ik met een cocktail op een dakterras in New York (wat bij mij een vergelijkbaar gevoel oproepen als bij het krijgen van een Hermès-tas), dus er viel bijzonder weinig te minachten (maar kennelijk wel om boos op te zijn, want daar zie ik toch echt een streepje achter), maar ik heb het nog met een ander beeld geprobeerd, waaruit eveneens geen spoor van de emotie te vinden was. Aan de andere kant: de techniek schat me op basis van de foto tussen de 25 en 35 jaar (dank u!), wat niet he-le-máál klopt. Dat ik slechte ogen heb, heeft-ie dan wel weer juist (hoé dan?!).

Hm. Toch maar eens een andere kroeg opzoeken, denk ik. Of toch de gepatenteerde FaceReader 's proberen. Zelf ook de test doen? Dat kan hier.