Of je nu nuttig tijdverdrijf zoekt voor je trein- of busreis richting werk, of zoekt naar onderhoudende antwoorden op vragen als waarom de aarde ook alweer rond was, hier een selectie van podcasts die je gegarandeerd aan het denken zetten.

1. De podcast voor inspiratie: The Moth

Verhalenvertellers van over de hele wereld delen hun ervaringen met een live publiek. Sprekers variëren van Bill Clintons speechschrijver tot een vrouw die in d'r eentje het Noordpoolgebied trotseerde. Als deze verhalen je niet inspireren uit bed te komen en iets van je dag te maken, dan moet je, wellicht, met je plasje naar de dokter.

2. De podcast om met vrienden te delen: Call Your Girlfriend

Drie beste vrienden catching up - waarschijnlijk met wijn - met Ann Friedman, Gina Delvac en Aminatou Sow. Een podcast voor lange afstandsvrienden everywhere. Gespreksonderwerpen zijn (onder andere): mannen, wat aan te trekken, menstruatiepijn... Het Leven, dus.

3. De podcast voor als je een feminist bent: DoubleX Gabfest

Hannah Rosin en gasten praten je bij over de beste en meest kritische feministische gesprekken van de afgelopen week. Met heel veel lachen, gieren en brullen.

4. De podcast voor insomniacs: Sleep With Me Game of Drones

Wie zegt dat bedtijdverhaaltjes alleen voor kinderen zijn? Deze podcast geeft je een topalternatief voor schapen tellen waardoor je, als het even meezit, zo in een diepe slaap kukelt.

4. De podcast voor als je graag grenzen verlegt : Death, Sex and Money

Host Anna Sale praat met sterren (hallo Jane Fonda), en het gewone volk over relaties, geld, familie, werk en het verschil willen maken nu we er toch zijn. Deze podcast rekent af met alle grote vragen en beslissingen die vaak worden vermeden in keurige gesprekken.

5. De podcastklassieker: Serial

Waarschijnlijk heb je 'm al eens van A tot Z geluisterd. Maar, zo niet: stop met ALLES en download 'm right away. De spin-off van radioprogramma This American Life is een wekelijkse en bloedspannende whodunit die je in het kloppende hart plaatst van een aangrijpend en waargebeurd moordverhaal dat zich langzaam ontvouwt gedurende het seizoen. Een remake van het type radioprogramma waaraan je grootouders ongetwijfeld vastgelijmd zouden hebben gezeten tijdens hun jeugd. Het is verslavend.

6. De podcast voor te lachen: Richard Herring's Leicester Square Theatre Podcast

Ook wel podfather gedoopt: comedian Richard Herring, die met zijn wekelijkse comedyshow verrukkelijk entertainment biedt terwijl-ie met grote (en minder grote) namen uit de comedywereld spreekt. Met gastoptredens van Sue Perkins, Stephen Fry en Nick Frost. Een gezonde dosis Richard Herring-humor in de ochtend (en in een overvolle trein) gaat je een vliegende start opleveren.

7. De podcast voor algemene kennis: Thinking Allowed

Voor wie een groots diner op stapel heeft staan en een beetje goede sier wil maken. We've got you covered. Verpakt in een show van een half uur informeert Laurie Taylor je over de moderne maatschappij, en over hoe-ie in elkaar steekt. Waarover zoal wordt gesproken? Over leven als lesbische vrouw in een communistische staat, en: de sportschool, maar dan vooral hoe dit moderne fenomeen te heroverwegen. Allemaal zaken die ertoe doen, dus.

8. De podcast voor verhalenvertellers: The Spark

Soort van The Moth, maar dan op z'n Brits, en net even anders, maar net zo leuk.

9. De podcast waar alle andere podcasts naar kijken: This American Life

De briljante Ira Glass vertelt bizarre en waargebeurde verhalen van Amerikanen in eerste persoonsvorm - van studenten uit Chicago tot een verpleger uit Wisconsin. Opmerkelijke verhalen die briljant zijn geëdit. Voor te lachen, en voor te huilen.