Ah, Utrecht. Ik ben er niet geboren, ook niet getogen, maar toch: m'n stadsie (dat mag je zeggen, vind ik, na een aantal jaar). En omdat het weleens tijd werd voor een lijstje topadressen in Domstad, en dan met name op het gebied van eten (en wijn): de elf favorieten van ondergetekende. Santé!

PRONTO PRONTO!

Het beste, lekkerste, leukste en knapst ingerichte Italiaanse restaurant van Utrecht, met reuzevriendelijke en kundige bediening. Als je het mij vraagt. En ik vind dat je dat moet doen, het mij vragen, want ik heb er gewerkt - waardoor bovenstaande misschien een béétje preken voor eigen parochie is, maar oordeel vooral zelf door er 'ns een tafeltje te reserveren. Twijfel niet te lang, want helaas (helaas!) sluit Pronto Pronto! begin september zijn deuren. Zussen Michelle en Anne Lagerwei hebben besloten hun zaak te verkopen en zich te focussen op hun andere: Elize.

Schoutenstraat 19, prontopronto.nl


ELIZE

Na! Zal je 'm hebben. (Hier heb ik nooit gewerkt, maak je geen zorgen.) Maar, Elize dus. Een knusse lunchplek waar je de hele dag terecht kunt voor kleine maar fijne gerechten (voor wie dus weleens bij Pronto Pronto! heeft gegeten kent de kwaliteit). En: ja, er is wijn.

Mariaplaats 44, facebook.com/cafe.elize


RABARBER

Een beregezellig en niets-aan-de-hand petit café dat niet moeilijk doet een ontbijtje te serveren na vijven, of een lunch om tien uur in de ochtend. Taarten zijn zelf en met liefde gebakken - en uit ervaring kunnen we zeggen: verrukkelijk. Eigenaren Pauline en Else zijn twee kanjers die je in je vriendenkring wil.

Zadelstraat 20, rabarber-utrecht.nl


DE KEUKEN VAN GASTMAAL

Om het huiskamergevoel even vast te houden: ga naar De Keuken van Gastmaal. Ook een pluspunt: in dit restaurant streven ze naar zo duurzaam mogelijk ondernemen. En dus voeren ze een kleine kaart met ingrediënten uit het seizoen en, als het even kan, uit de buurt en biologisch.

Biltstraat 5, dekeukenvangastmaal.nl


KEY WEST BEACHHOUSE

'Utrecht ligt voortaan aan zee,' staat geschreven op de website van dit loungerestaurant. En zo is het. Het is er hartstikke goed toeven daar aan de Haarrijnse Plas, en het eten is er picobello. En met een klein beetje inlevingsvermogen is het net alsof je écht in Key West bent.

Strandboulevard 222, keywestbeachhouse.nl


LE JARDIN

In de regel vind ik alles wat uit Frankrijk komt génial. Dan kun je je afvragen of het wel een goed idee is dat ik hier Franse zaakjes ga zitten aanprijzen - want misschien zijn ze wel helemaal niet zo génial maar vind ik dat gewoon, want: Frans. Maar! Le Jardin is echt, echt, écht een bezoek waard. Drie steekhoudende argumenten: het is er beeldig ingericht. Met citroenbomen. En heel veel ander groens. En dat wil je dan ook in huis. En dus wil je na de laatste gang het liefst naar de eerste de beste bloemenwinkel. O toeval! Le Jardin heeft een bloemenwinkel naast het restaurant. Dat waren dus twee argumenten. Laatste: het eten is er verrukkelijk en wordt zo veel mogelijk bereid met seizoensgroenten, biologisch en uit de buurt.

Mariaplaats 42, lejardinutrecht.nl


GOESTING

'Een oase in de stad,' staat geschreven op de website van restaurant Goesting. Dat is. Een unieke locatie, dat is het ook, want: een voormalige hondenstal van de Veeartsenijschool. Het pand is charmant, het terras allerliefst, binnen ligt een visgraat vloer (daar deel ik bonuspunten voor uit), zijn er van die klassiekerige bogen en is er een wenteltrap (ook bonuspunten). De keuken is ambachtelijk en Frans-Belgisch (génial, dus). Aanrader!

Veeartsenijpad 150, restaurantgoesting.nl


VINVIN

Een gezellige en pico bello wijnbar op steenworp afstand van De Neude, en dus eigenlijk hartje stad. Maar dan wel net om het hoekje en dus zonder de drukte. Julian Cleton is wijnexpert en eigenaar en schenkt topwijnen vanuit de hele wereld (de keuze is reuze). Je kunt er trouwens ook fingerfood bestellen, mocht de wijn harder aankomen dan ingecalculeerd.

Predikherenstraat 19, wijnbarvinvin.nl


WT URBAN CAFE & KITCHEN

Best een mond vol, die naam. Maar goed dat ze van watertoren WT hebben gemaakt. Afijn. WT Urban Cafe & Kitchen zit dus in een watertoren. Een te gekke locatie die práchtig is ingericht. Het restaurant is verdeeld over vier verdiepingen, met als paradepaard toch wel de tiende verdieping, waar je bij mooi weer op het terras kunt zitten en topuitzicht hebt over Utrecht. Het eten is fantastisch en om over naar huis te schrijven, de bediening ook. Wel reserveren vooraf.

Heuveloord 25A, wtcafekitchen.nl


SEA SALT SALOON

'Neem het leven met een korreltje zout,' aldus de website. Briljante zin wel, voor een visbistro. De rest is er trouwens al even briljant. Rik de Jonge en Dieter Evers zijn de chef-koks en koken de sterren van de hemel met verse en verantwoord gevangen vis, waarbij ze dan passende dranken serveren en een goed verhaal bij vertellen. Vinden we leuk!

Wed 3, seasaltsaloon.nl


LUC.

Team Luc. heeft zich laten inspireren door Parijse Cafés (altijd goed, nogmaals) en Amerikaanse diners. Om het blauwgroene interieur, de planten en opgezette beesten kun je niet heen. Fenomenale inrichting, als je 't mij vraagt (nee, hier heb ik ook niet gewerkt). Je zou er prima een avond kunnen slijten met alleen maar een potje naar het interieur te gaan zitten staren. Maar, er is dus ook eten. Goed eten. Op de de kaart vind je gerechten als 'Burger van shortrib en bavette' en 'Steak tartare met gerookte haringkuit'. Alles is er even lekker.

Voor Clarenburg 8, lucutrecht.nl