Internationaal bekende namen hebben we genoeg in de mode, net als musea met mode in hun collectie. Maar een nationaal museum voor mode, dat is er nog niet in Nederland. Vanaf zondag vervult Het Nieuwe Instituut in Rotterdam tijdelijk die functie. Dít is er onder meer te zien.

> Actualiteit op de parfumafdeling

Het entreegebied van Het Nieuwe Instituut gaat eruit zien als een 'ultiem verleidelijke parfumafdeling van een warenhuis'. Op die plek presenteren Penny Martin (The Gentlewoman) en Jop van Bennekom (Fantastic Man) een selectie van de mode voor herst/winter 2015. Wanneer in januari het nieuwe modeseizoen begint, wisselt de selectie.

> Kritiek op fast fashion

De schaduwzijde van de modeindustrie wordt ook belicht in de tentoonstelling, en wel door ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum. In hun project Hacked geven ze kritiek op fast fashion door restpartijen te hergebruiken en upcyclen. Zo onderzoeken ze tevens de mogelijkheid van een nieuwe rol voor de modeontwerper in het productieproces.

> Ultiem vintage

De geschiedenis blijft ook niet onbesproken, gelukkig in creatieve vorm. Ons favoriete deel binnen de historische tentoonstelling: de 'ultieme vintage store' met 'ongeëvenaarde stukken' uit de Nederlandse modegeschiedenis, samengesteld door niemand minder dan stylist en vintageliefhebber Ferry van der Nat.

Tijdelijk Modemuseum, 13 september 2015 t/m 8 mei 2016,tijdelijkmodemuseum.hetnieuweinstituut.nl.