Je kantoorbaan opzeggen en de wijde wereld intrekken: wie wil het stiekem niet? Toch geeft zo'n baan (meestal) ook volop voldoening en laten we eerlijk zijn: het geld dat ermee wordt verdiend is toch ook wel handig, zowel reis- als leeftechnisch. Maar het kan dus: een fulltimebaan hebben én de wereld zien. Mits je een slimme planning hebt en gewiekst te werk gaat. Hoe dan?

1. Plan je vrijheid

Niet gezegend met een riant aantal vakantiedagen? Dan is het zaak je vrijheid slim te plannen, zodat je er het allermeest uit kunt halen. Want naast die betaalde vakantiedagen wachten ook nationale feestdagen en verplichte ADV-dagen. En die combineren weer heel fijn met je verlofuren. Zo kun je met een minimale besteding van vakantiedagen, door een slimme planning, toch snel een tijdje er tussenuit.

2. Weet waar de goedkoopste tickets te scoren

Heel fijn natuurlijk, als je extra op vakantie kunt, maar tenzij het geld je op je rug groeit, is ook qua geldzaken een gewiekste planning vereist. Daarom, om altijd in je achterhoofd te houden: op donderdag en vrijdag vlieg je het duurst. Vluchten op dinsdag en woensdag zijn steevast goedkoper en in februari en maart zijn de ticketprijzen over het hele jaar gezien het laagst. Eigenlijk is over het algemeen de truc: probeer op reis te gaan als anderen dat niet doen. Zit je altijd goed.

3. Informeer bij de baas

Is er wellicht een mogelijkheid tot onderhandeling met je baas om wat extra vakantiedagen? Bestaat er een mogelijkheid om een bepaalde periode op afstand te werken? Krijg je de kans vakantiedagen mee te nemen naar volgend jaar? Of biedt je werkgever wellicht reisprogramma's aan voor haar werknemers, waarbij zij de kans krijgen bijvoorbeeld een maand te wisselen met een collega uit een ander land (indien je onderdeel bent van een grote firma zéker het navragen waard)? Vragen kan altijd, nietwaar?

4. Maak reizen prioriteit

We weten allemaal hoe volop dagdromen over verre vakantieoorden tot precies niets leidt. Op het gevoel weg te willen en wat achtergebleven taken (want dagdromend) na. Om ervoor te zorgen dat er nu eindelijk iets van komt, is actie noodzakelijk. Of dat nu betekent dat je linea recta begint met het opzij zetten van geld voor je volgende grote reis of dat je deze week nog naar je baas toe te loopt om je vakantiedagen in te plannen: het maakt niet uit, maar doé iets. Met nietsdoen kom je in ieder geval nergens.

5. Switch naar een freelancecontract

Dat betekent heus niet meteen dat je een stuk minder uren zult gaan maken, maar wél dat je de vrijheid hebt om zelf te plannen waar en wanneer je werkt. Dat kan binnen hetzelfde bedrijf zijn, of juist bij een verscheidenheid aan firma's, misschien zelfs wel over de hele wereld verspreid. Lijkt je dat toch nogal wat, plots overstappen op een freelancebestaan? Hier tippen wij hoe je dat doet en waar je - indien de keuze is gemaakt - op moet letten.