Als we de wereld zouden zien als een middelbare school, dan was IJsland ongetwijfeld het mooiste meisje van de klas. Het epicentrum van dit wonderschone land vind je natuurlijk in Reykjavík en is dus zeker een bezoek waard. Waar je moet slapen, eten en wat je moet doen, tippen wij je graag. Komt-ie.

Waar te slapen

101 Hotel

In Rekjavík zit je goed bij 101 Hotel. Iedere kamer ademt hier dat Scandinavische hipstergevoel. Bereid je voor op minimalistische ontwerpen, innovatieve oplossingen en fijne vergezichten over de stad. Na een lange dag de toerist uithangen, plof je neer op je gigantische bed of warm je je op onder de inloopdouche in je met marmer vervulde badkamer. Het moge duidelijk zijn: vakantievieren doe je hier prima.

Reserveren doe je hier.

Ion Luxury Adventure Hotel

Veertig minuten verderop vind je nog zo'n parel die je absoluut niet missen mag. Het Ion Luxury Adventure Hotel doet z'n naam ongetwijfeld eer aan met z'n locatie (bovenop een bergachtig lavaveld), z'n uitzicht (vanuit de zes meter hoge ramen heb je grote kans het Noorderlicht te spotten) en faciliteiten (vanuit een verhit buitenbad kijk je uit over het lavaveld en in het restaurant eet je een typisch Scandinavisch menu). Gelegen op de Golden Circle (een route langs IJslands prachtigste flora en fauna) en nabij het Thingvellir National Park is het hotel inderdaad de uitgelezen verblijfplaats voor avonturiers.

Reserveren doe je hier.

The Ion Hotel; het Harpa concertgebouwpinterest

Wat te doen

Wanneer je in Reykjavík verblijft, zorg dat je dan zeker een bezoek brengt aan het Harpa concertgebouw, dat werd ontworpen door kunstenaar Olafur Eliasson en wiens felrode interieur je ongetwijfeld zal inspireren. Ook leuk: vanuit de oude haven van Rekjavík vertrekken boottochten waardoor je binnen de kortste keren zomaar oog in oog kunt staat met dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen, bruinvissen of zelfs bultruggen. Bovendien kan bij een bezoek aan IJsland een duik in de Blue Lagoon niet ontbreken. Deze stomende, geothermische spa bekend om haar azuurblauwe water vind je op slechts op een veertig minuten rijden van Reykjavík en schijnt wonderen te doen voor je energieniveau. En om even in dat rijtje te blijven, tippen we je ook even langs te gaan bij de Geysir Hot Springs, waar met flinke kracht elke paar minuten water meer dan dertig meter de lucht in wordt gespoten. Nog meer waterpret vind je bij de Silfra Fissure, een diepe scheur in de aardkorst waar je kunt duiken in een van de helderste wateren van de wereld.

Blue Lagoonpinterest
Getty Images

Waar te eten

Van waterpret krijg je honger. En wanneer je in IJsland bent, dan doe je je natuurlijk te goed aan verse vis. Het hippe Sushi Samba serveert naast sushi (joh!) ook een zevengangendiner vol IJslandse specialiteiten, zoals gerookte papegaaiduiker, Arctische zalmforel en ja, zelfs rendier. Trouwens, alleen voor de cocktails is dit etablissement al een bezoek waard. Meer zin in een goed stuk vlees? Strijk dan neer bij Grillmarkadurinn voor een perfecte steak of een schaal vol zeevruchten vers voor je bereid op een zelfgemaakte steenkoolgrill. En, als we Bill Clinton mogen geloven, moet je ook zeker even langs bij Bæjarins Beztu Pylsur, wat vrij vertaalt 'de beste hotdog' van de stad betekent.

Essentiële tips

  • In de zomermaanden gaat in IJsland de zon zo goed als niet onder, dus vergeet niet - in het ongelukkige geval dat je hotelkamer geen gordijnen bevat of je in een tent slaapt - een slaapmasker mee te nemen.
  • Waar volop water is, zijn volop muggen. En aangezien onze 'wat te doen'-tips voor 2/3 uit watergerelateerde activiteiten bestaat, adviseren we zowel voldoende anti-muggenspray als anti-jeukcrèmes in te pakken.
  • BTW die je betaalt in IJsland kun je als toerist dus vrij gemakkelijk terugvragen. Dat doe je op het vliegveld of in het centrum van Reykjavík bij het toeristisch informatiecentrum. Let op: de bon moet wel minimaal 4000 kronen bedragen.

van: ELLE