Oxford Street wordt tijdens de zomermaanden ook wel hell on earth genoemd door de Londenaren en dat is niet zo gek als je bedenkt dat er vorige zomer ruim 4,9 miljoen toeristen deze straat bewandelden. Wie de drukte wil vermijden maar toch wil genieten van wat deze fijne stad te bieden heeft: 11 (zo goed als) toeristvrije plekken in Londen.

1. Golders Hill Park

instagramView full post on Instagram

Misschien is dit wel één van de best bewaarde geheimen van Londen, want het park kent glooiende groene heuvels, een bloementuin, een bos en zelfs een kleine dierentuin (met ringstaartmaki's!). Vanaf Golders Green Station moet je wel even de heuvel op maar: zeker de moeite waard. Wat je absuluut niet mag missen is The Hill Garden & Pergola, verscholen tussen de bossen. Denk balkon en pergola à la Romeo en Julia - maar dan met meesterlijk uizicht over Londen. Stap na de wandeling The Old Bull & Bush binnen voor een heerlijke lunch. Kun je tijdens de maaltijd meteen even loeren naar de typisch Britse dames en heren op leeftijd die hier wekelijks hun maal verorberen. Bestel bij warm weer de virgin mojito, verfrissend met munt en limoen maar vooral zeer smakelijk.

The Old Bull & Bush, North End Way

2. Camino naast King's Cross

Verscholen in een zijstraatje naast King's Cross St. Pancras (overigens een indrukwekkend station dat ook een bezoek waard is) ligt deze overheerlijke tapasbar. Zowel binnen als buiten kun je aanschuiven voor een lekker bordje met serranohamkroketten (aanrader!), het tomatenbrood, de gamba's met ajillo, patatas bravas en (veel) meer. Drink er vooral een glas rode wijn bij, want: ze hebben er heel goede en de ober weet er een te gek verhaal bij te vertellen.

Camino, The Regent Quarter, 3 Varnishers Yard

3. Een avondwandeling langs De Theems

Wanneer de zon ondergaat en toeristen hotelwaarts keren, is de Southbank de perfecte plek voor wat ontspanning, en voor een magistraal uitzicht. Loop vanaf Westminster Station via de Big Ben en London Eye naar Millennium Bridge, waar je het indrukwekkend verlichte St. Pauls kunt bewonderen. Onderweg kom je diverse restaurantjes en barretjes (The Founders Arms, Dandelyan, The Warf) tegen.

4. Met koffie in de hand door Holland Park

Wie de metro of taxi neemt naar Holland Park Avenue bevindt zich in één klap midden in een van de rijkste wijken van de stad. Hier kun je lekker loeren naar de gigantische Victoriaanse huizen, of naar mensen in Holland Park. Ga vooral ook langs een van de koffietentjes en patisseries aan Holland Park Avenue (Paul, Patisserie Valerie, Maison Blanc) en wandel vervolgens, met koffie in de hand, via Holland Park Mews (waar dus die Victoriaanse huizen staan) het park in. Hier tref je naast een voel eekhoorns en bankjes met uitzicht op fonteintjes en bloementuinen de Japanse tuin Kyoto Gardens (mooi!). Koffie op? Schuif aan bij The Belvedere waar iedere dag een nieuw menu geserveerd wordt.

The Belvedere, Holland Park, Abbotsbury Rd

5. De Hems in China Town

Midden tussen de Chinese restaurants staat de oer-Hollandse pub De Hems. Hier kun je gewoon een portie bitterballen of vlammetjes bestellen met, voor de liefhebber, een keuze uit tientallen Nederlandse en Belgische bieren. Wijn wordt er gelukkig ook geserveerd. Wie twijfelt over hoe de bitterballen besteld moeten worden in het Engels: het gros van het personeel spreekt gewoon Nederlands.

De Hems, 11 Macclesfield Street

6. Kitchen & Pantry in Notting Hill

Toegegeven, deze koffiezaak ligt pal naast Portobello Road in Notting Hill dus druk is het er altijd, maar wel enkel met locals. Plof er toch even neer op een van de comfortabele leren fauteuils en lees er een boek uit de lokale bookshop.

Kitchen & Pantry, 14 Elgin Cresent

7. Klein Venetië

Langs het kanaal in Camden liggen tientallen sierlijk gekleurde (woon)bootjes aan een lange smalle kade, beter bekend als Little Venice. Vanaf een uur of twaalf reuzedruk dus zorg dat je er vroeg bij bent. Stap uit bij Paddington Station en ga te voet of per boot richting Warwick Avenue Station. Onderweg kom je een aantal smakelijke koffietentjes en lunchplekken tegen waaronder The Waterside Café en The Summer House.

8. Battersea Park

Net over de Chelsea Bridge en aan rivier de Theems ligt Battersea Park, de perfecte plek om met een mand vol brood, kaas en wijn neer te strijken op een picknickkleed. Dat kan in The Old English Garden of aan het meer, maar een aanrader is de subtropische tuin. Door de wapperende palmbomen en exotische planten waan jij je even op een tropisch eiland. Na de picknick kun je de The Pump House Gallery bezoeken waar ieder seizoen nieuwe tentoonstellingen te zien zijn.

9. Shoppen op Mount Street

Voorheen was deze straat vooral geliefd bij kunsthandelaren en deftige dames en heren met een voorliefde voor sigaren. Tegenwoordig vind je hier vooral modeliefhebbers die shoppen bij Pringle of Scotland, Simone Rocha, Marc Jacobs en Céline. Klaar met winkelen? Ga voor een lekkere lunch naar chique visrestaurant Scott´s of brasserie Espelette.

10. Burgers en cocktails bij Edinboro Castle

Wie meer voelt voor een simpele maaltijd (denk cocktails en burgers) kan terecht bij Edinboro Castle. Tijdens de zomermaanden kun je hier aanschuiven voor burgers en kip, rechtstreeks van de barbecue. Wanneer de zon onder is, gaan de kleurrijke lampjes aan en wordt er vrolijk gepraat, gedronken en soms zelfs een dansje gewaagd.

The Edinboro Castle, 57 Mornington Terrace

11. Cocktails bij Crazy Bear Fitzrovia

In de avonduren is het goed toeven in de kelder van Crazy Bear. Hier kun je sushi en sashimi bestellen en ondertussen nippen aan een cocktail. Probeer eens de Snow berry queen met vodka, frambozen en gemberbier, of de Double decker met kersenlikeur, vanillesiroop en champagne.

The Crazy Bear, 26-28 Whitfield Street