'Ik heb vanavond een afspraak voor drankjes op het terras. En morgen ook. En zaterdag ook.'

Het meisje in de trein zei er nog net geen 'pffff' bij, maar er klonk wel een bepaalde en-ik-ben-al-zo-moe in haar uitspraak. 

Nee zeg, we klagen zeker niet, mooi weer, zomer, en dus tijd om eropuit te trekken. Maar één drankje op het terras is er zelden één, en zo kan het gebeuren dat je op een doordeweekse dag toch net wat te laat (en misschien zelfs een tikje licht in het hoofd) het bed in rolt. En de dag erna ook. En de dag erna ook. Voor je het weet, ben je weliswaar als een malle zomer aan het vieren, maar iedere nacht wat van je broodnodige slaap afsnoepen, doet nogal niet wat met je

Het klopt: in onze poging zoveel mogelijk uit het leven - of in ieder geval deze zomer - te halen (zelf de slingers ophangen, je kent het wel), plannen we onze agenda vol. Met de leukste afspraken, de leukste activiteiten en met de leukste mensen, maar toch: hij zit vol. 

Waar het weekend in zonvrije periodes dient om dat te doen waar je de hele week nauwelijks aan toe komt (lees: de was, het schoonmaken, post openmaken, rekeningen overmaken, kortom: het huishouden), blijft bij hoogzomer de was de was, de post ongeopend, rekeningen onbetaald en wordt het toilet vluchtig met een doekje afgedaan. Want de zonnestress is daar: er is zon, en we willen er zo lang mogelijk van genieten, want voor je het weet is-ie weg. Hierrrr, met die vitamine D! 

Komt bij: het nadenken over de locatie van bovengenoemde afspraken. Je wilt immers het langste zon, op het coolste terras, waar het fijnste eten (en beste drank) door de vriendelijkste mensen (dingetje soms, toch wel) wordt geserveerd. Liefst niet ook iedere dag dezelfde tent, maar ook niet iedere avond zoeken naar het geschiktste etablissement.

Plus: die eeuwige en allesomvattende vraag: what to wear? Kantoorkleding kan best te warm en formeel zijn. Iets anders meenemen? Functionele laagjes? Hakken in de tas? Make-up mee om die tikkie verlepte maquillage een kleine touch up te geven? En insmeren, willen we dat, zo over onze make-up?

Zomer, het klinkt altijd zo ongedwongen, alsof alles vanzelf gaat. Maar in werkelijkheid is het keihard werken. Gelukkig zijn we daar echter niet vies van, en dus plannen we gewoon die agenda vol, en hangen we nog meer slingers op. Hoezee!