Goed. Voor de goede orde en ten eerste: het is natuurlijk grote schande en hartstikke bezopen dat Steven Avery nog steeds achter slot en grendel zit. Ook voor de goede orde: het is terecht dat Netflix-serie Making a Murderer vorige week een whopping zes Emmy-nominaties wist binnen te hengelen, want wát een klasse serie. En die klasse serie, die komt met een vervolg. Regisseurs Laura Ricciardi en Moira Demos op het moment van schrijvenbezig zijn met het vervolg. Yes! Maar toch ook: yeezus, zit-ie nog steeds vast, die Steven?! Arme man. 

Mocht je nog precies nul aflevering van Making a Murderer hebben gezien, een synopsis: de documentaireserie (want dat is het) volgt de Amerikaanse Steven Avery, die volgens het gros ten onrechte vastzit voor de moord op Teresa Halbach. Steven is er een van sloeberfamilie Avery, die in het plaatsje Manitowoc County, Wisconsin, een autosloperij bestiert en in trailers bij elkaar woont. Familie Avery is een vreemde eend in de bijt en bepaald niet geliefd, in tegendeel: medio jaren tachtig werd Steven Avery al eens ten onrechte beschuldigd en zat-ie achttien jaar onschuldig vast voor verkrachting. Toen zijn onschuld werd bewezen en bleek dat hij niemand had aangeraakt, kwam-ie vrij. 

Helaas voor Avery werd hij krap een jaar na dato opnieuw schuldig bevonden en moest hij zich opnieuw in een oranje pak hijsen. Moord werd 'm ditmaal ten laste gelegd. In 2005 werd het lichaam van fotografe Teresa Halbach gevonden. Op het terrein van de familie Avery. Hoe het daar kwam, dat mag Joost weten, maar de vingers schoten meteen richting Steven, die tot op de dag van vandaag volhoudt volledig onschuldig te zijn (Team Steven!). Komt nog bij dat er ontzettend is geknoeid met het bewijsmateriaal en dat een paar leden van zijn niet al te schrandere familie niet al te schrandere verklaringen hebben afgelegd die voor Stevens tegenvoeters precies de stok was die ze nodig hadden om mee te kunnen slaan.

Gevolg: Steven is flink de pineut en moet de gevangenis in. Daar zit-ie nog steeds. Maar hij heeft wel bijstand van een nieuwe advocate, Kathleen Zellner, die nieuw bewijsmateriaal heeft gevonden dat Steven weleens vrij zou kunnen pleiten

Maar gek verhaal niet? Het wordt nog gekker: de compleet onschuldige Brendan Dassey, Stevens puberneef (die inmiddels trouwens helemaal geen puber meer is), zit door de waanzinnigste wendingen dus ook in de gevangenis. Hij zou iets met de moord te maken hebben, maar dat is wel zo'n belachelijke aanname dat je je afvraagt hoe koekoek dames en heren politie wel niet moeten zijn, daar in Wisconsin. 

Afijn, het nieuwe seizoen van Making a Murderer zal zich wederom op die twee sigaren richten en zijn lichtje laten schijnen over de emotionele tol die deze toestand eist binnen de Avery- en Dassey-familie. En we zien hoe de nieuwe advocaten van Steven en Brendan er alles aan doen om dier onschuld te bewijzen en levenslange gevangenisstraffen te doen opheffen.

Regisseurs Laura Ricciardi en Moira Demos laten in de persverklaring weten:

'We are extremely grateful for the tremendous response to, and support of, the series. The viewers' interest and attention has ensured that the story is not over, and we are fully committed to continuing to document events as they unfold.'

Lisa Nishimura, van de documentaire-afdeling van Neflix, voegt toe:

'Because of Ricciardi's and Demos' incredible vision, commitment and keen eye, audiences around the globe became completely captivated by the personal stories of Steven Avery and Brendan Dassey and the unique lens their experiences provide into the criminal justice system. We're thrilled to be continuing our longstanding relationship with the filmmakers, and look forward to giving our global viewers eagerly anticipated updates on this story.'

Wanneer de nieuwe afleveringen op Netflix moeten staan, is nog niet bekend. Maar dat het briljant wordt, zoveel is duidelijk. Voor wie Making a Murderer nog niet gezien heeft: aanrader! Kijk de trailer maar 'ns.

youtubeView full post on Youtube