Waar de wil om iedere dag die drie paginalange to-dolijst compleet af te strepen vast wel heus aanwezig is, is de energie (en soms ook de motivatie) om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen, soms vaak ver te zoeken. Je wilt wel, maar hoé dan?! Nou, zo:

1. Word iedere dag op dezelfde tijd wakker

Ongeacht hoe laat je naar bed gaat. Hierdoor krijgt je lichaam de mogelijkheid in een routine te geraken, waardoor je beter slaap en uitgeruster wakker wordt.

2. Begin je dag met een groene smoothie

Mét een shot chlorofyl en probiotica. Klinkt chemisch, is het niet. Chlorofyl zorgt namelijk voor een hoger zuurstofgehalte van het bloed, waardoor je je al snel een stuk fitter voelt. Probiotica stimuleert de stoelgang én de werking van de schildklier, wat je spijsvertering goed op gang brengt.

3. Geniet van een stevig ontbijt

Wat dacht je van een groene smoothie (zie hierboven) of biologische eieren met avocado? Niet alleen erg lekker, maar bevat ook weinig granen, waardoor je die middagdip mooi omzeilt. Wat er wel in zit? Volop proteïnen, die ervoor zorgen dat je energielevel stabiel blijft.

4. Laat de zon binnen

Blootstelling aan fel, natuurlijk licht is de beste manier om je hersenen 's ochtends flink aan het werk te krijgen. Ga dus, indien mogelijk, zo snel mogelijk de deur uit nadat je wakker wordt.

5. Cardio, cardio, cardio

En wel voordat je naar je werk gaat, niet erna. Een avondwork-out kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor je nachtrust. Wat weer op z'n beurt weer in de weg staat van je energieniveau. Willen we niet.

6. Kies voor een voedingsrijke lunch

Als we zo vrij mogen zijn je een suggestie te doen: wat dacht je van een boerenkoolsalade met rucola, waterkers, pompoenzaden en biologische kip? Rucola, boerenkool en waterkers helpen je lever je lichaam te ontdoen van giftige stoffen die je anders een slap en futloos gevoel zouden geven.

7. Neem supplementen

Zoals bijvoorbeeld vitamine B. Dit resulteert namelijk in een hoger energieniveau aangezien deze normaliter vitamine onwijs snel wordt afgebroken door stress en alcohol. Een extra dosis kunnen we dus wel gebruiken.

8. Snoep verstandig

En wel in de vorm van een avocado (helpt de mitochondria in je cellen herstellen en gezonde mitochondria staat gelijk aan meer energie), noten (zorgen niet alleen voor meer energie, maar ook fantastisch haar!) en fruit (geeft een natuurlijke sugar rush).

9. Maak een gedachtenlijst

Een nogal stressvolle baan? Het helpt om alles wat je dwars zit 's avonds kort in een notitieboekje op te schrijven. Dit voorkomt dat je er vervolgens de hele nacht over ligt te piekeren.

10. Neem een voedzaam avondmaal

Bijvoorbeeld in de vorm van een heerlijke curry. Kurkuma, het kruid dat de curry z'n gele kleur geeft, helpt de mate van glutathione te verhogen, wat op z'n beurt er weer voor zorgt dat je energieniveau op pijl blijft.

11. Yoga

Rekken en strekken helpen je spieren te ontspannen en meditatie brengt je gedachten tot rust. En je dook nog nooit zo lekker je bed in.

12. Leg een half uur voor het slapengaan je telefoon weg

Klinkt moeilijk, weten we, maar het helpt echt om vervolgens moeiteloos in slaap te komen. Ook televisie, computer of tablet kun je beter vermijden voor het slapengaan.

13. Maak het compleet donker

Hoe minder licht er je slaapkamer in piept, hoe dieper je slaapt, hoe meer je uitrust. Ook een niet-te-warme niet-te-koude temperatuur werkt enorm.

14. Maak je niet druk om slaaptekort

Het overkomt iedereen wel eens, zo'n slapeloze nacht. Het effect van één nacht weinig slaap is over het algemeen te verwaarlozen. Je er druk over maken vormt echter een groter probleem. Simpel: niet doen, dus.