Een haatliefdeverhouding mag het gerust genoemd worden, die met de mobiele telefoon. Aan liefde immers geen gebrek (hij wijkt nooit van onze zijde en we nemen 'm bijkans nog mee naar de wc), maar het verslavende karakter van deze hartstochtelijke relatie zorgt zo nu en dan voor problemen. Het is tijd voor een break. En met al dat fijns om je heen, leent de vakantie zich perfect voor een telefoondetox. Zo lukt je dat ongetwijfeld.

Stel een automatisch antwoord in op je werkmail
Klinkt logisch, maar zaak is je er ook daadwerkelijk aan te houden. Een kort duidelijk bericht waarin je aangeeft de komende dagen niet op je werkmail te reageren volstaat en zorgt ervoor dat jij niet regelmatig het gevoel hebt op je telefoon te moeten blieken. Want geef toe: daar maken we ons allen weleens schuldig aan. Vergeet bovendien niet het nummer of emailadres van een collega te noteren zodat spoedgevallen toch afgehandeld kunnen worden. Weet jij in ieder geval zeker dat jij niet gestoord zult worden tijdens je flaneerronde over een zonovergoten boulevard.

Stel je telefoon opnieuw in
Want waar je normaliter overal razendsnel van op de hoogte wilt zijn, mag dat op vakantie gerust een tandje minder. Zoek bij instellingen naar notificaties en schakel ze voor het grootste gedeelte van je apps uit. Je zult zien dat zonder flikkerende lichtjes en omhoog komende iconen je een stuk minder geneigd bent naar die telefoon te grijpen.

Laat het idee los dat je ieder moment moet vastleggen
We leven in een samenleving waar hele vakantieverslagen op Facebook worden gedeeld en concerten bijkans eerder door een lens dan met de eigen ogen worden bekeken. Tijd om te breken met deze nieuwe obsessie en de weloverwogen beslissing te maken slechts enkele, belangrijke momenten vast te leggen. Geeft een stuk meer rust, dat beloven we. En levert zo mogelijk nog betere kiekjes op ook.

Ruim telefoontijd in
Neem tien minuten voor het slapengaan, of spreek af tijdens het eten de telefoon niet mee te nemen. Hoe je het precies invult, maakt niet uit, maar dat het duidelijkheid, structuur en bovenal rust geeft, dat is zeker. En laten we daar nu juist voor op vakantie gaan.

Doe het samen
Vooral een goed idee wanneer je nogal competitief van aard bent. En natuurlijk gewoon veel gezelliger. Kom je nog eens toe aan dat goede gesprek of romantische avondje uit. Die telefoon die wacht wel, het leven niet.

Bovenal: geniet
Heus, je zult merken zeeën van tijd over te hebben. Maar dat niet alleen, onderzoek heeft aangetoond dat je beter zult slapen, helderder zult kunnen nadenken en meer energie zult hebben wanneer je je telefoon een bepaalde tijd links laat liggen. Kun je mooi weer ergens anders voor gebruiken, al die extra energie.