Jij begint je welverdiende vakantie in het vliegtuig. Een feestje natuurlijk: je gaat eindelijk weer op reis. Maar wie eens de hygiëne van de stoel, het toilet of de tijdschriften onder de loep neemt, kan heel wat narigheid aantreffen. Pak alvast een flesje handreiniger want de goorste plek aan boord is slechts enkele centimeters van je verwijderd.

Het opklaptafeltje

Volgens onderzoek van Travelmath zijn de meeste bacteriën te vinden aan de randen van de opklaptafel. Met name de etensresten die achterblijven trekken grote groepen bacteriën aan. Volgens sommige stewardessen wordt het tafeltje zelfs gebruikt om vieze luiers te verschonen. Mik dus ook maar meteen een busje luchtverfrisser in de tas.

De vliegtijdschriften

Ook de hygiëne op de tijdschriften liegt er niet om. Misschien wel het enige onderdeel in een vliegtuig wat niet schoongemaakt wordt. Aangezien de luchtvaartmagazines slechts maandelijks of één keer per seizoen uitkomen, zijn er dus heel wat vieze vingers die daar aan gezeten hebben.

De airco

Soms een draaischijf en soms een knopje, beide ronduit smerig. Voortdurend lopen mensen te jengelen aan het aircoknopje terwijl deze maar nauwelijks wordt schoongemaakt. Opvallend is dat de airco zelfs meer bacteriën bevat dan de toiletten aan boord, volgens Travelmath.

De doorspoelknop

Niet de wc bril, maar het doorspoelknopje lijkt heel wat bacteriën te bevatten. De oorzaak? We spoelen vaak eerst door en wassen daarna pas de handen.

De riemen

Stoelriemen vast- en pak daarna meteen een flesje ontsmettingsmiddel. Veiligheidsgordels zijn namelijk een broedplaats voor bacteriën. Hoewel ze moeilijk vasthechten aan de sluiting, zijn ze dol op het textiel van de riem. Misschien laat je de veiligheidsgordel nu het liefst met rust, maar aangezien ze nog steeds verplicht zijn aan boord zul je toch echt moeten roeien met de riemen die je hebt.