Nog voordat het was begonnen dit jaar, was er al volop commotie rondom het Nederlands Film Festival (NFF). Films die zich terugtrekken uit de verkiezing, een bioscoopoorlog en een weggestuurde producent - je zou haast vergeten dat in Utrecht de Nederlandse filmindustrie gevierd wordt. Wij gaan je niet vertellen welke films je moet gaan zien, maar lichten wel graag drie andere ongewone hoogtepunten uit.

Digital Storytelling

Steeds vaker worden film en digitale wereld samengebracht onder de noemer 'digital storytelling'. Op  het NFF wordt er dit jaar voor het eerst een prijs in dit genre uitgereikt. Onder de acht kansmakers Refugee Republic, een kijkje in het alledaagse leven in een Koerdisch vluchtelingenkamp, en Who are the Champions, over de impact van een WK op de mensen die net buiten het stadion wonen. De digitale verhalen worden - eenmalig - in twee blokken op het witte doek getoond in het bijzijn van de makers, onder moderatie van niemand minder dan Jelle Brandt Corstius.

22 Tracks x NFF

22 tracks ken je misschien al van de fijne afspeellijsten met nieuwe muziek in allerlei genres. Dit jaar organiseert het platform een speciaal minifestival rondom videoclips. De, hoe verrassend, 22 meest opvallende clips van het afgelopen jaar komen daar langs, gepresenteerd door muziekjournalist Job de Wit. Want eigenlijk zijn clipjes ook gewoon prachtige, korte filmpjes. Dus verdienen ze het eens in de schijnwerpers te staan.

Kort!

Over korte film gesproken: dit jaar op het NFF voor de vijftiende keer het programma Kort!. Nieuwe en gevestigde regisseurs en scenaristen uit Nederland en Vlaanderen hebben daarvoor gewerkt aan korte fictiefilms, die traditiegetrouw op het festival in première gaan. Zo is er de korte film met de intrigerende titel Je vriendin koopt een vis op de markt. Uiterst geschikt voor de efficiënte types onder ons, want in de tijd van één film zie je er nu tien.

Dus, op naar Utrecht, want er is duidelijk veel meer te zien dan alleen de uitreiking van de Gouden Kalveren op 2 oktober.