O, Florence, wat ben je mooi! Geboorteplaats van de Renaissance, en dat is overal aan af te lezen. Prachtige palazzo's door de hele stad, zomaar een David midden op het plein, de beroemde brug vol schattige huisjes: hier is de kunst - en de welvaart - weer opgebloeid na die donkere Middeleeuwen, zoveel is duidelijk.

En het is nog steeds uiterst goed vertoeven in de Toscaanse hoofdstad. Natuurlijk valt er genoeg te zien in al die musea vol prachtige kunst (hallo Michelangelo! hallo Botticelli!), dat hoeven we je niet meer te vertellen. En natuurlijk vermaak je je al meer dan prima met gewoon slenteren door het centro storico. Maar: er is meer. Veel meer. Hier maar liefst twaalf minder voor de hand liggende Firenze-favorieten.

ZIEN

Museum: La Specola

Toe aan wat anders dan schilder- en beeldhouwkunst? Loop een stukje uit het centrum en je vindt het natuur-historische museum van Florence. Je waant je in een andere tijd tussen de houten vitrines met opgezetten dieren - spot de kogelvis! Het beste zijn wel de wassen anatomiemodellen. Ja, tikje luguber, van die opengewerkte mensen inclusief spieren en bloedvaten, maar uiterst fascinerend. Niet voor zwakke magen.

Tuin: Gardino di Boboli

Het Pitti-paleis is al een bezoek op zich waard, maar de tuin die eraan ligt is zowaar nog mooier. Met genoeg rustige plekken, een heuse grot en een schildpaddenfontein de ideale plek om door het groen te struinen of even een rustpauze in te lassen.

Uitzicht: Santa Maria del Fiore

Ze is het stralende middelpunt van Florence, deze kathedraal, die beter bekend staat als gewoon 'Il Duomo'. Binnen is al genoeg te zien op de 'begane grond', maar we willen je toch op het hart drukken vooral ook eens omhoog te gaan. Je kunt namelijk helemaal tot het puntje van de koepel (inderdaad, die met die revolutionaire twee schalen) klimmen (waarbij je dus tússen die schalen door op een miniscuul trappetje loopt), en eenmaal boven heb je veruit het beste uitzicht over Florence. Niet zo'n waaghals? Dan is het uitkijkpunt bij het Piazzale Michelangelo een goede tweede.

Florence Firenze Piazzale Michelangelopinterest
Getty Images

ETEN & DRINKEN

Koffie: Ditta Artiginale

Eerlijk is eerlijk, voor een goede koffie hoef je in Italië niet naar een speciaal adres. Je vindt in elke stad, op elke straathoek een toko waar je zo aan de bar de beste espresso's bestelt. Mocht je toch op zoek zijn naar een hippe koffiebar zoals je 'm kent uit andere landen, dan zit je bij Ditta Artiginale aan het juiste adres. En ja, ook hier is de koffie hemels.

Brunch & lunch: Le Vespe Cafè

Toegegeven, het is van origine geen Italiaans concept, maar de brunch begint ook in Florence langzaam door te dringen. Een goed adres daarvoor is Le Vespe, waar een Engelse chef (zie je wel) traditionele brunchgerechten als eggs Benedict of avocadotoast bereidt.

Antipasti: Il Santo Bevitore

Reden numero uno voor een trip naar Italië is, hoe kan het ook anders, het eten. En welk eten is er beter in Italië dan al die heerlijke hapjes die je er vooraf krijgt? (Oké, pizza en pasta mogen er ook wezen). Bij dit restaurant, en zijn kleine broertje Il Santino eet je zonder twijfel de beste vlees- en kaasplankjes die je kunt krijgen à Firenze, met minstens zulke lekkere wijn om ze te vergezellen.

Pizza: Gusta Pizza

Men zegt dat je ze beter krijgt in het zuiden van 't land, maar de pizza bij Gusta doet zeker niet onder voor zijn Napolitaanse broertje. Weinig keuze, maar alles perfect uitgevoerd met verse ingrediënten. En je kunt er vaker terugkomen: de specials wisselen regelmatig.

Trattoria: Casalinga

In marketingtermen zou je kunnen stellen dat je hier, bij 'de Huisvrouw', de 'authentieke Italiaanse experience' krijgt. Deze taverne is simpel ingericht, tikkie ouderwets, het menu is no-nonsense en het zit er altijd ramvol. En terecht: het eten is eenvoudig, doch goddelijk. Wel een goed idee om te reserveren (dat is prenotare op z'n Italiaans) of vroeg te gaan, anders is er grote kans dat je moet wachten voor een tafeltje.

IJs: GROM

In een piepklein steegje achter de kathedraal zit dit kleine ijszaakje, waar alles zo vers en biologisch mogelijk is. Een uiterst smaakvolle én verantwoorde keuze dus, voor wie op zoek is naar verfrissing in de vorm van een gelato.

Florence Firenze Ponte Vecchiopinterest
Getty Images

EN VERDER

Winkel: Luisa Via Roma

Toch wel dé modewinkel der modewinkels, deze die inmiddels twee filialen kent. De klassieke, in inderdaad de Via Roma, naast andere mooie winkels als Miu Miu en Gucci, en een Contemporary zusje vol jonge designers. Mocht je niet in de buurt zijn, dan is de webshop ook geheel geen slechte optie.

Markt: Mercato Centrale Firenze

Si, si, ook Florence kent een markthal vol kraampjes met heerlijk eten. De keuze is reuze, en ook het gebouw is prachtig. Wie in is voor wat minder traditioneels, kan zich dus gerust hierheen begeven.

Mode: Museo Salvatore Ferragamo en Gucci Museo

Oké, nog twee musea dan. En wel hele modieuze, die we daarom niet konden overslaan. Schoenenliefhebbers gaan naar het Museo Salvatore Ferragamo, om daar de meesterwerken van een van Italië's grootste schoenenontwerpers te bewonderen. Helemaal modieus wordt het in het Museo Gucci, dat in Florence huist omdat het merk daar is opgericht door Guccio Gucci (goeie naam!) in 1921. Zie het als cultureel verantwoord window shoppen, al doet dat deze musea geen eer aan.

Hotel: Continentale

Dormire moet je ook, en dat kan molto bene in dit uiterst centraal gelegen viersterrenhotel. Onlangs gerenoveerd, dus nog spic en span, en vol design. Sla ook het dakterrasrestaurant, La Terrazza, zeker niet over, voor drinks with a view. Geinig: het hotel is eigendom van de Ferragamo-familie (precies, die van de schoenen).