Wel eens ongelooflijk veel trek in wortelen, eieren of doe eens gek, octopus? Dit kan een teken zijn dat je lichaam snakt naar de vitamines die in deze voedingsmiddelen zitten. 

'Doordat ons voedsel tegenwoordig overmatig bewerkt is krijgen we veel minder vitamines binnen dan voorheen en we nemen ze ook nog eens moeilijker op,' legt Dr. Susan Blum uit, oprichtster van The Bum Center for Health en auteur van het nieuwe boek The Immune System Recovery Plan

'Misschien worden we er niet direct ziek van, maar een tekort aan bepaalde vitamines kan er wel voor zorgen dat het lichaam minder goed functioneert.' Hieronder vijf tekenen die je wijzen op een vitaminetekort en wat je eraan kunt doen. 

1. Droge of gescheurde mondhoeken

Je kunt aan de haal gaan met verzorgende lippenbalsems en wondercrèmes, maar wie last blijft houden van droge mondhoeken heeft waarschijnlijk een tekort aan ijzer, zink en vitamine B. 'Met name vegetariërs hebben hier last van,' zegt Blum. Zorg ervoor dat je meer gevogelte, zalm, tonijn, eieren, oesters, zongedroogde tomaten, pinda's en peulvruchten binnenkrijgt. Om ijzer in het voedsel beter op te nemen, raadt Blum aan vitamine C in de vorm van bijvoorbeeld broccoli, paprika of bloemkool toe te voegen aan je maaltijd.  

2. Rode uitslag in het gezicht en haaruitval

Rode uitslag op welke plek van het lichaam dan ook is altijd foute boel; die in het gezicht kan  een tekort aan vitamine B7 betekenen. Deze vitamine, ook wel bekend als het wondermiddeltje voor een glanzende volle coupe, wordt helaas niet gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Probeer daarom eens wat meer gekookte eieren, zalm, avocado, champignons, sojabonen, noten, bananen en frambozen te eten. 

3. Rode of witte bulten

Deze bobbels lijken sterk op acne en vormen zich vaak op de wangen, armen, dijen en billen. Een teken dat je lichaam schreeuwt om meer vetzuren en vitamine A en D. Gezonde vetten haal je uit zalm, sardientjes, walnoten, amandelen, hennepzaad en chiazaad. Voor meer vitamine A kun je het beste kleurrijke groentes als wortel, zoete aardappel en paprika inslaan. 'Deze groentes bevatten beta-caroteen, een voorloper van vitamine A die je lichaam uiteindelijk kan gebruiken om zelf vitamine A aan te maken,' zegt Blum. 'Voor vitamine D adviseer ik om dagelijks één supplement te slikken dat ook direct de vitamines A en K bevat. Deze zorgen er namelijk voor dat de vitamine D gemakkelijker opgenomen wordt.'

4. Een tintelend of verlammend gevoel in handen of voeten

Foute boel. Zo'n lamme arm of been is niet alleen vervelend, het kan ook het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B6, B9 en B12. Ook kan het te maken hebben met angstgevoelens, een depressie, bloedarmoede, oververmoeidheid en de hormonen. Vul je bord eens met spinazie, asperges, bieten, bonen, eieren, octopus, mosselen, oesters en gevogelte. 

5. Heftige krampen of steken in voet of been

Een tekort aan magnesium, calcium en kalium kan vervelende krampen of steken veroorzaken. Komt het regelmatig voor na het sporten? Dan heeft het wellicht iets te maken met het zweten waardoor je veel mineralen verliest. Drink dus altijd voldoende water na het sporten en neem er gelijk een banaan, handje amandelen, hazelnoten, kersen, een appel, grapefruit, broccoli of spinazie bij. 

Bron: GQ