Dat museum hierboven herken je waarschijnlijk wel. Misschien ben je er recent nog geweest voor de tentoonstelling over David Bowie. Het is, inderdaad, het Groninger Museum. Misschien wel de bekendste attractie in de stad waar niets boven gaat, volgens de stadsmarketeers. Of we het daar mee eens zijn, weten we niet, maar genoeg te doen is er zeker in Groningen. Een kort overzicht waar te eten, winkelen en slapen.

ETEN

No 25 Houd je van gezond, dan kun je je hart ophalen bij No 25: salades in overvloed. Maar ze hebben er ook een burger. Idee is in ieder geval een 'culinaire lunch of early dinner' met 'wereldse gerechten'.

Feel Good Vlak naast No 25 zit er nog zo'n gezonde lunchtoko: Feel Good. Een waslijst aan smoothies en salades zal de harten van foodies bekoren. Vraag ook naar de daghap: die is altijd goed.

Voilà Je hoeft niks te kiezen, en moet openstaan voor een verrassing: bij Voilà eet je wat de pot schaft. Nou ja, pot, een vijfgangenmenu uit de Franse keuken is het. Van dagverse producten. Pas mal, non?

Het Concerthuis Zelf noemen ze het een 'eetbar', de mensen achter het café slash restaurant in een oude bioscoop. Een goeie benaming: het Concerthuis heeft de relaxte sfeer van een bar, maar je kunt er evengoed heerlijk dineren met gerechten om te delen uit allerlei keukens.

Pernikkel In spijslokaal Pernikkel wisselt het menu wekelijks. Overkoepelend thema? No-nonsense eten, voor ontbijt, lunch of diner.

instagramView full post on Instagram

WINKELEN

Koko Toko Alleen al voor de verzameling handgemaakte geurkaarsen van het Groningse merkje Locht moet je even langsgaan bij deze winkel. Daarnaast veel duurzame mode en accessoires van kleine, lokale merken.

Holtbar Koper! Hangplanten! Posters met quotes! Alles wat instagrammable is, vind je ook bij Holtbar. En makkelijk: na het winkelen schuif je gewoon door naar de koffiebar in dezelfde zaak.

Het Hanze Huis 'Manufacturen en import-export': deze winkel gaat al langer mee dan vandaag. Sinds 1800, om precies te zijn. Toen de Hanzeroute nog bestond en Groningen een van Neerlands Hanzesteden was. Nog steeds vind je hier producten die toen werden verhandeld, zoals thee (net zo goed van het hippe Franse Kusmi), chocolade en wijn, allemaal van de hoogste kwaliteit en uit de hele wereld overgescheept.

Folk Design, interieur, kleding en papierwaren met een Scandinavisch tintje vind je bij concept store Folk. Alles met liefde uitgekozen door de twee Groningse ontwerpers die de winkel bestieren.

SLAPEN

Wie besluit langer dan een dag in Groningen te blijven, kan overnachten in stijl in de luxe bed & breakfastPicon Suite, slapen in een oud patriciërshuis bij Hotel Schimmelpenninck Huys, 'stijlvol, kleurrijk en eigenzinnig' wegdromen bij Corps de Garde, of neerstrijken in het monumentale Prinsenhof.

EN OOK:

Droppie Dropliefhebbers opgelet, je zult de hemel vinden in Groningen, en wel in de vorm van een heuse dropwinkel. Zwart snoepgoed zo ver je kijken kunt, in honderden soorten: wat wil een mens nog meer? Alleen zorgen dat je niet misselijk wordt.

Noorderlicht Natuurlijk is er dus dat Groninger Museum, maar fotografiefans doen er goed aan ook eens te kijken bij galerie Noorderlicht, waar as we speak het werk van Ruben Terlou - u weet wel, die van Langs de Oevers van de Yangtze - hangt.