We hebben er tien (!!) jaar op moeten wachten na Mr. & Mrs. Smith: een reünie van real-life-lovers Brad Pitt en Angelina Jolie op het witte doek. Maar deze maand is het eindelijk zover. Ze stralen samen in het romantische drama By the Sea. Bazaar tipt 'm, net als negen andere films die in november hun Nederlandse première beleven.

1) Perfect Obedience Ga er maar aan staan: een film maken over een van de grootste controverses van de afgelopen jaren, namelijk het misbruik binnen de katholieke kerk. De Mexicaanse filmmaker Luiz Urquiza doet het in zijn eerste lange film als regisseur. Het personage van de priester Ángel de la Cruz is gebaseerd op Marcial Maciel, oprichter van de Legionairs van Christus, van wie in 2006 bekend werd dat hij langdurig kinderen had misbruikt. Urquiza kiest niet zijn perspectief, maar dat van de 13-jarige Julián, die bij hem in de leer komt. Als we Variety moeten geloven, isPerfect Obedience een geslaagd regiedebuut, en een 'elegant schunnig verhaal over priesterlijke pedofilie'.Première: 4 november. 

2) He Named Me MalalaDrie jaar geleden werd ze wereldberoemd, dit Pakistaanse meisje, toen ze op de terugweg van school een Talibanaanslag overleefde. Sindsdien strijdt Malala voor meer educatie in haar thuisland en de rechten van kinderen over de hele wereld. Vorig jaar kreeg ze daarvoor een Nobelprijs, wat haar de jongste winnaar ooit maakte. Duidelijk een levensverhaal dat een documentaire verdient - en die is er dus nu.Première: 5 november. 

3) Son of SaulHet is niet vaak dat een Hongaars speelfilmdebuut de Nederlandse bioscopen haalt. Maar Son of Saul, van regisseur László Nemes, is niet zomaar een film. Hij won op het filmfestival van Cannes al vier prijzen, waaronder de Grand Prix (de tweede prijs) en kreeg van The Guardianvijf sterren. Outstanding! Astonishing! Extraordinary! schreef de Britse krant over de film, die het verhaal vertelt van een Joodse gevangene in concentratiekamp Auschwitz die gedwongen de nazi's helpt bij hun machinale uitroeiiing.Première: 5 november. 

4) RegressionEmma Watson in een rasechte thriller: dat zagen we niet eerder. Ze speelt het meisje Angela, dat haar vader beschuldigt van ongewenste intimiteiten. Ethan Hawke (Boyhood) speelt detective Bruce Kenner, die de zedenzaak onderzoekt. Zoals dat gaat in thrillers, ontdekken de twee veel meer schokkende zaken dan ze ooit hadden kunnen verwachten.Première: 12 november. 

5) The End of the TourEen schrijver interviewt vijf dagen lang een muziekjournalist: het klinkt niet als een heel spannende premisse voor een film, als we eerlijk zijn. Maar een aantal frappante zaken maken het geheel zeker wel interessant: het interview werd nooit gepubliceerd, de tapes met de opnamen verdwenen, en de twee hebben elkaar naderhand nooit meer ontmoet. Oh, en de schrijver pleegt jaren later zelfmoord. The End of the Tour is gebaseerd op het boek Although of Course You End Up Becoming Yourselfdat de geïnterviewde (David Lipsky) uitbracht na de zelfmoord in 2008 van de interviewer (David Foster Wallace).Première: 12 november. 

6) Ice and the SkyKent u 'm nog, die fantastische wild life docu March of the Penguins? De maker daarvan, de Franse Luc Jacquet, gaat verder met het verkennen van de Zuidpool in zijn nieuwste documentaire. Daarin vertelt hij het verhaal van wetenschapper Claude Lorius, die in de jaren '50 en '60 het poolijs bestudeerde en zich als een van de eersten zorgen maakte om de opwarming van de aarde.Première: 12 november. 

7) Virgin MountainOok een Ijslands pareltje in dit lijstje. De 43-jarige alleenstaande, sociaal schuwe nestblijver Fusi wordt door zijn moeder aangemoedigd om linedancelessen te nemen - volgens haar de ideale plek om vrouwen te ontmoeten. Zouden wij misschien anders aanpakken, maar het levert wel een 'quirky, compassionate, warmly funny portrait of a gigantic social misfit' op, aldus de Hollywood ReporterOh, en natuurlijk ontmoet Fusi op die plek wel een vrouw, die zijn leven overhoop gooit.Première: 19 november.

8) ManglehornAl Pacino als alleenstaande slotenmaker, die voor de poster poseert met een kat op schoot: de mensen achter deze film weten ons zeker alvast enthousiast te maken. In Manglehorn zien we hoe Al zijn leven weer probeert op te pakken nadat zijn hart is gebroken. Geen bijster originele plot, wel de basis voor een geslaagde film, aldus The Guardian, die deze 'sleepy romance with hidden depthsvier sterren gaf.Première: 19 november.

9) By the SeaEen film bedenken over een huwelijk in crisis, die zelf regisseren, er zelf in spelen, en dan je filmechtgenoot laten spelen door je echte man - bent u er nog? Dat is wat Angelina Jolie doet in haar derde film als regisseur By the Sea. Ze speelt er dus ook de vrouwelijke hoofdrol in tegenover haar real life husband Brad Pitt. Hoe dat was? Zwaar, zei La Jolie tegen Cinema Blend. Dat kunnen we ons zomaar voorstellen. We hopen dat het leven in dit geval de kunst níet imiteert.Première: 26 november.

10) Bridge of SpiesNog een vijf-sterren-van-The-Guardian-geval, deze film. Hij speelt tijdens de Koude Oorlog, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal (dat van piloot Gary Powers), is geregisseerd door Steven Spielberg en heeft Tom Hanks in de hoofdrol als advocaat en onderhandelaar. We snappen hoe die factoren leiden tot een geslaagd product, of wat de Britse krant een 'magnificent and wonderfully uncynical thriller' noemt.Première: 26 november.