Voor wie zijn klassieken een beetje kent, weet wellicht Franse acteur Yves Montand en diens lief, Simone Signoret, op bovenstaande foto te bespeuren. Wie zich ooit enthousiast in de Franse iconen heeft verdiept, ontwaart misschien ook nog de Franse dichter Jacques Prévert (in het midden), Franse regisseur Marcel Pagnol (rechts van Prévert) en schilder André Verdet (op rechts). 

Wat we verder zien, of nouja, zouden kunnen weten (los van wat glazen en flessen spraakwater zien we immers maar weinig), is dat de foto is genomen tijdens de trouwerij van Yves en Simone, en dat die trouwerij zich afspeelde in La Colombe d'Or, een auberge in Saint-Paul de Vence, Provence. 

En die herberg, die's best wel legendarisch. 

Vergeet de spa, vergeet haute cuisine, en vergeet voor 't gemak eigenlijk alles maar wat je in een gemiddeld (sterren)hotel kunt verwachten (wel een zwembad though). Bij La Colombe d'Or moet je naar de muren kijken. En goed ook. Aan de muren van de kamers, van de gangen, en in het bijzonder van de eetkamer, vind je een duizelingwekkende kunstcollectie. Werken van Picasso, van Matisse en Chagall hangen je kalmpjes op te wachten, indertijd door theirs truly gedoneerd in ruil voor kost en inwoning. Hoe het is zo gekomen dat de grootste kunstenaars van de 20e eeuw onderdak zochten bij uitgerekend deze herberg, vertelt dit artikel.

Punt is: La Colombe d'Or is naast het eigenzinnigste museum ter wereld, en een briljant monument, ook nog gewoon een herberg (gelegen in een prachtig dorpje, dat dan weer in een prachtig gebied ligt) die te bezoeken valt. Een plek waar je tot rust kunt komen, wijn kunt drinken, kunt zwemmen, en waar je op je dooie gemak úren naar Picasso kunt staren (zijn werk dan hè), zonder dat er een veel te grote groep Chinezen om je heen staat met smartphones op selfiesticks. 

En dus: wat let je en why don't you... 

La Colombe d'Or
Saint-Paul de Vence
la-colombe-dor.com

Table, Glass, Outdoor table, Fixture, Coffee table, Outdoor furniture, Iron, Daylighting, Transparent material, Square, pinterest
La Colombe d'Or
Vegetation, Shrub, Plant community, Tree, Garden, Botany, Terrestrial plant, Walkway, Landscaping, Yard, pinterest
La Colombe d'Or
Picture frame, Beard, Paint, Visual arts, Painting, Cookware and bakeware, pinterest
La Colombe d'Or