We zeggen het maar vast: Valencia is Heel. Erg. Leuk. Om te beginnen aan het strand - een breed en schoon stadsstrand en veel knapper dan het overbevolkte strand van Barcelona. En om bij de Barcelona-vergelijking te blijven: het stadscentrum van Valencia is veel kleiner en daardoor overzichtelijk en in een weekend uit te kammen. Naast kleinschaliger is het er 'Spaanser' (lees: minder internationaal en dat is in dit geval positief): sta niet vreemd te kijken wanneer een ober geen woord Engels spreekt!

SLAPEN

ABC You Deze bed & breakfast wordt gerund door een jong Nederlands koppel. Na een flinke verbouwing (een en ander mocht best wat meer van nu) is er sinds eind 2013 een moderne B&B slash koffie- en ontbijtzaak. De kamers zijn licht en fris en met her en der authentieke Spaanse details en vintage vondsten. We tippen vooral de twee souterrainkamers verbonden door een privétuintje: perfect voor een minivakantie met vrienden. En ook als ABC You vol is (groot is het er niet), wip dan even binnen voor een bak koffie en een gezellige babbel.

Hospes Palau de la Mar Alleen al vanwege de naam nemen we met liefde onze intrek in dit hotel van de designhotels.com-groep – sowieso een aanrader voor hoteltips, en anders dan de naam misschien doet vermoeden heus niet altijd onbetaalbaar. Palau de la Mar, ofwel het Paleis van de Zee (what's not to like) is een moderne renovatie van twee eeuwenoude panden in het hart van de stad. Dat het een plaatje van een hotel is, staat buiten kijf, maar sla vooral ook het hotel-restaurant niet over: Valencia staat bekend om zijn goede keuken (paella werd hier voor het eerst gekookt) en Hospes Palau de la Mar doet de stad eer aan.

ETEN

La Más Bonita Met stip de beste ontbijtplek van Valencia. Je vindt het blauwwitte zaakje pal aan het strand en je scoort er een fantastische (en gigantische) fruit-groente-shake plus een vers ontbijtje voor een prikkie. Overslaan is geen optie.

Dulce de Leche De wijk Russafa (of Ruzafa) lijkt op het eerste oog een woonwijk, maar kijk je wat beter, dan ontdek je hier de leukste plekjes. Een daarvan is Dulche de Leche, een lunch- en pattiseriezaakje met heerlijke zithoekjes, snel wifi (wat zeker niet overal in Valencia een gewoonte is) en bediening die je wil knuffelen. Omdat ze zo lief en hartelijk is, maar ook omdat je zelden een lekkerdere (chocolade)taart at.

Petit Brioche Dulce de Leche blijft een van de beste tips voor thee en taart in Valencia maar vlak ook La Petit Brioche niet uit! Het gezellige zaakje vlakbij de langgerekte Turiatuin (ooit een rivier) die dwars door de stad loopt, is je plek voor vers gebakken brood, taart en Franse patisserieën met een Spaanse slag. Maar vooral het La Petit Brioche-proefmenu is een aanrader: voor € 5,50 is het proeven van koffie, cake, muffins, een cupcake'je en jus d'orange. De US-variant met pannenkoeken kost € 5.

Onion Soms wil je gewoon een hele goede burger. En dan ga je dus naar Onion. Voor die hele goede burger dus, een prachtigmooi hipster-proof lokaal (industriële gietijzeren muren, plantjes aan het plafond, u kent het wel) en de juiste buurt! Want na het eten is het in de buurt her en der goed borrelen. Let wel: uit eten doe je in Spanje niet voor 21.00 uur, ook niet in de winter. Verwacht voor die tijd gezinnen die eerder genoemde burger ook goed weten te waarderen.

Casa Carmela Wist je dat paella oorspronkelijk uit deze stad komt? Mocht je fan zijn van het rijstgerecht, zet dan koers naar Casa Carmela; op struikelafstand van het strand, de paella wordt er nog ouderwets op houtvuur gekookt en in het lokaal, want dat is het, kijk je je ogen uit.

DRINKEN & DANSEN

Cafe Berlin Maar natuurlijk heeft Valencia naast een keur aan authentieke restaurants ook een hip borrelcafé! En wel aan de Carrer de Cadis 22, sowieso een straat die je liever niet overslaat. Café Berlin in één van de laatste aanwinsten hier. Verwacht een ratjetoe aan vintage meubelen (oa een schommelstoel in het midden van de zaak), een leeshoek met ruilboeken en cava voor 2 euro.Need we say more?

LA 3 Of er nog gedanst en gesjanst wordt in Valencia? Jazeker! La 3 is je plek tijdens het nachtelijk uur. Vanaf 01.00 uur zijn ze open en knalt er alles van indie-pop tot electro en van internationale 80's hits tot de lokale favorieten uit de speakers. Maar wat het muziekprogramma ook is, het knapste volk van de stad vind je hier.

Russafa/Ruzafa, een wijk in het zuiden van het centrum, was vroeger de plek waar de Latijns-Amerikaanse, Maghreb en Chinese immigranten woonden maar sinds 3 jaar is het de buurt van de cool kids, hippies en zelfverklaarde kunstenaars. De Calle Literato Azorín is een fijne straat: aan de ene kant is El Rojo een prima plek voor goedkoop borrelen (en snacken), en aan de andere kant van de straat is hetUbik Café eigenlijk niet te missen. Het café noemt zichzelf een 'restaurante-librería', restaurant met bibliotheek dus, waardoor het naast een gezellige stek met vrienden ook een uitgelezen locatie is om in je eentje achter een cappuccino je Spaanse literatuur bij te spijkeren. Bij het Slaughter House, een voormalige slagerij om de hoek aan Calle Denia, is het goed tafelen van tapas en – uiteraard – vleesgerechten.

SHOPPEN

Simple In de sluip-door-kruip-door-straatjes achter de centrale markt van Valencia popte het sympathieke Simple Tienda op, een hebbedingenwinkel vol moois van Spaanse makelij. Leren tassen, keukengerei van hout, gebreide waterkruiken, authentiek speelgoed en vintage horloges – souvenirs-plus, zeg maar – en precies hetgeen wat je shoppen wilt tijdens een korte stedentrip. Links staat de kleine zaak propvol met praktische huishoudartikelen in beeldschone variaties, van bezems tot luciferdoosjes, terwijl er rechts iets meer ruimte is om de zelf in elkaar gesleutelde racefietsen te bewonderen, net als het kunstige speelgoed dat zeker niet alleen voor kinderen bedoeld kan zijn, zo mooi.

Chapeau is al jaren een begrip in de stad en de plek voor nieuws in de orde van Gucci, Prada, Balenciaga en Stella McCartney, om er maar een paar te noemen.

Cactus Het zoete zaakje dat Cactus heet verkoopt (o.a. lokaal) moois, van fijne sieraden tot zachte gebreide vestjes.

Linda Vuela A Rio Bij Linda Vuela A Rio (Linda vliegt naar Rio, hoe gezellig) staan oa de geuren van Diptique, Mona di Orio en Aesop op de futuristisch vormgegeven planken.

Victims Donker en avantgardistisch is Victims. Slechte naam maar de man scoort er geheid iets goeds.

EN VERDER

Strand Dat strand dus en dan bovenal de brede boulevard waar het aan ligt en de ontzettende befietsbaarheid ervan. Want dat doe je in Valencia: fietsen. Zo cross je in een dag van het strand naar de Mercado Central in de Oude Stad, de overdekte markthal met de Central Bar als niet te missen lunchspot, het (winkel)centrum en het hippe Russafa, de wijk du moment.

Fietsverhuur Je wil natuurlijk wel een beetje de blits maken (en niet op een fiets rijden in de categorie die 'toerist' schreeuwt). Do You Bike verhuurt alles tussen een snelle racefiets en een vintage exemplaar en bel of mail je vooraf even (bijvoorbeeld omdat jij of vriendlief 2 meter hoog is) dan zorgen ze voor een model op maat.

Markt(en) De Mercado Central, de centrale markt van de stad vol kraampjes om te shoppen en aan te schuiven, is niet te missen. Maar er is meer! De Mercado Provencal MP Beach bijvoorbeeld, een kleinschalige proefmarkt pal aan het strand. En het kleurrijke Mercat de Russafa: heerlijk authentiek en daardoor stiekem net wat lekkerder en leuker.

Meer Valencia? Check visitvalencia.com. Daar scoor je oa. de Valencia Card met een ongelimiteerde OV kaart (handig!), kortingen op musea, shops, restaurants en fietsverhuur – een aanrader aangezien de stad klein en fietsvriendelijk is. Kosten zijn € 15 per dag.

Maartje tipt meer puike plekken op bartsboekje.com.