'Koppels hebben enkel nog oog voor elkaar,' roept de een. 'Ze bekijken de wereld door een roze bril,' vindt de ander. Je kent 't, je kent 't. Uitspraken die zeggen willen dat het een totaal ander slag volk is, die verliefderige relatietypes.

Mensen in een gelukkige (dat moeten we er wel even bij zeggen) relatie bekijken de wereld wel degelijk op een andere manier. En dan met name singles. Want wanneer je in een relatie zit, blijkt dat je aantrekkelijke singles plots een heel stuk minder aantrekkelijk vindt.

Perceptual downgrading wordt dit fenomeen genoemd, wat zoveel betekent als het beoordelen van een persoon zonder relatie als minder aantrekkelijk dan hij of zij daadwerkelijk is in een onbewuste poging de relatie te beschermen. En hoewel dit voor jaloerse partners voelt als een geschenk uit de hemel, geldt dit effect dus alleen wanneer beide partners ook daadwerkelijk gelukkig zijn in de relatie.

De onderzoekers zijn er daarnaast nog niet helemaal uit hoe dit fenomeen zich uit in onze gedragingen: of dit betekent dat we ook echt wegblijven van die aantrekkelijke singles. Hoe dan ook, voor gelukkige koppels zal het fijn zijn om te weten dat zelfs de diepste lagen van je brein meewerken aan jouw versie van: 'En ze leefden nog lang en gelukkig.' Hoera!