Het wordt vaker gezegd waar je mee omgaat, daar word je mee besmet, en bazen gaan uiteindelijk op hun honden lijken. En dan heb je nog die eeuwig bij elkaar zijnde koppels die opeens beiden in dezelfde outfits lopen, als ware het twee halen, één betalen. En elkaars zinnen afmaken.

En of je nu getrouwd bent of niet, je hebt je altijd voorgenomen: dat niet. Dat nóóit. 

Maar kennelijk is dat iets heel natuurlijks...

Onderzoek aan de universiteit van Michigan heeft namelijk schokkende resultaten: hoe lange getrouwd, hoe meer je op je echtgenoot/echtgenote gaat lijken, in fysiek opzicht. Voor de studie werden bijna 2000 stellen onderzocht, de helft ongeveer 20 jaar, de andere helft ongeveer 50 jaar getrouwd. 

Uit de studie bleek dat de stellen opvallende gelijkenissen vertoonden in leverfunctie, cholesterol en ook grijpkracht. In de psychische literatuur is daar een mooie (Engelse) term voor: couples concordance.

Er worden twee hypothetische verklaringen voor de uitkomsten van het onderzoek gegeven: het kan aan de koppels liggen, aangezien afkomst, opleiding en leeftijd erg overeenkwamen. Of de gelijkenissen in leverfunctie en andere gezondheidsresultaten komen door het aanmeten van eenzelfde levensstijl, iets wat logisch is als je al zo lang samen bent. 

Goed, als je lang samen bent, ga je dus vooral van binnen op elkaar lijken. Zorg er dus voor dat het daarbij blijft, afgesproken?