Ieder onderzoek dat pleit dat het drinken van koffie gezond is, onthalen wij met een welgemeend applaus. Want geef toe: dat dagelijkse bakkie ga je toch niet afschaffen, dus wanneer het ook nog eens gezond blijkt, kan je je geluk niet op. Om vandaag met nog meer vreugde naar het koffieautomaat te kunnen huppelen, zetten wij 7 gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie voor je uiteen.

1. Het kan je beschermen tegen diabetes type 2

Een studie van Harvard uit 2014 wees uit dat een toename in de consumptie van koffie het risico op diabetes type 2 met maar liefst 11% verlaagde. Dezelfde studie - helden, die wetenschappers - wees uit dat mensen die minder koffie dronken hun kans op diabetes met 17% verhoogden. Zie, het is dus geen vrijwillige keuze dat kopje koffie, maar uiterste noodzaak.

2. Het geeft een boost aan je stofwisseling

Die caffeïneboost gaat veel verder dan je dacht: een aantal studies hebben aangetoond dat caffeïne de snelheid van je stofwisselings tot 10% en vet verbranding tot wel 29% versnelt. Raadzaam is het dus om net voor je workout een bakkie pleur te doen. Zorgt er ook nog eens voor dat je meer je best doet, aangezien koffie het adrenalineniveau in je bloed ook nog eens verhoogt.

3. Het beschermt je hart

Hoewel wetenschappers het hier niet volledig over eens zijn, wijst een analyse van 36 studies van Harvard uit dat koffie je kans op hart- en vaatziekten niet verhoogt, maar juist verlaagt. Drie tot vijf koppen per dag zou ideaal zijn volgens dit onderzoek.

4. Het verkleint je kans op verschillende soorten kanker

Waaronder borstkanker, huidkanker, prostaatkanker en hersenkanker, al moet je met dat soort uitspraken altijd voorzichtig blijven, natuurlijk.

5. Het kan je beschermen tegen de ziekte van Parkinson

Verschillende studies hebben door de jaren heen aangetoond dat er een negatief verband bestaat tussen de consumptie van koffie en het risico op de ziekte van Parkinson. De meest baanbrekende studie uit 2001 wijst uit dat je het meeste baat hebt van vier tot vijf koppen per dag. Daarmee zou je de kans op de ziekte van Parkinson al snel halveren(!).

6. Het kan je beschermen tegen een depressie

Vier koppen koffie per dag schijnt een magische hoeveelheid te zijn, want een onderzoek uit 2011 wijst uit dat deze hoeveelheid koffie bij vrouwen de kans op een depressie verlaagt. Nog zo'n verrassend resultaat: onderzoek dat twee jaar later werd uitgevoerd, toonde aan dat mensen die twee tot vier koppen koffie per dag dronken 50% minder suïcidiale neigingen hadden dan mensen die geen koffie dronken.

7. Het maakt je slimmer

Nee, dat zit niet in je hoofd - je bent echt een stuk scherper nadat je 's ochtends dat kopje koffie naar binnen hebt gegoten. Zodra cafeïne is opgenomen in je bloedsomloop stimuleert het de aanmaak van verscheidene neurotransmitters zoals dopamine, die op hun beurt de neuronen stimuleren. Dit heeft een positief effect op je humeur, energieniveau, reactietijd en hersenfunctie. 

Iemand nog een bakkie?

van: Cosmopolitan