We hebben 't vast allemaal weleens gehoord: 'Heterokoppels met een gezond seksleven zijn gelukkiger in hun relatie.' Maar welke factoren bepalen nou precies hoeveel seks een koppel heeft en waarom het ene koppel drie keer per week van bil gaat en het andere koppel slechts eens per maand? Dat vonden wetenschappers het onderzoeken waard en, we moeten toegeven, de uitkomsten zijn verrassend.

Het blijkt dat (mocht je van een koppel willen weten hoe vaak ze seks hebben en hoeveel ze ervan genieten) de frequentie van de seksuele daad is af te lezen aan de persoonlijkheid. En dan niet die van de man, maar van de vrouw. 

Te weten dat wanneer een vrouw ontzettend nieuwsgierig van aard en gemakkelijk in de omgang is, de kans stukken groter dat het koppel vaak de liefde bedrijft, zo blijkt uit een recente studie. De persoonlijkheid van de man, daarentegen, blijkt weinig invloed te hebben op de hoeveelheid seks in de relatie.

Onderzoekers Andrea L. Meltzer en James K. McNulty kwamen hier achter door pak hem beet driehonder mannen en vrouwen te vragen dagelijks een dagboek bij te houden en dan met name hun seksuele escapades te noteren. Daarnaast werd dan een persoonlijkheidstest uitgevoerd waarbij vragen werden gesteld als: 'Sta je open voor avontuur?' en: 'Hoe graag wil je mensen pleasen?'

Uit de resultaten kwam vervolgens ook naar voren dat mannen vaker seks willen en initiëren dan vrouwen, waardoor de bal in principe bij de vrouw ligt als het gaat om hoe vaak het koppel daadwerkelijk seks heeft. En: hoe meer een vrouw open staat voor nieuwe ervaringen en het behouden van een aangename sfeer, hoe vaker een koppel seks heeft. Daar heeft de persoonlijkheid van de man verder niets mee te maken.

Het plezier dat wordt beleefd aan de seks is echter een heel ander verhaal. In dit geval doen wèl allebei de karakters ertoe. Mannen en vrouwen die emotioneel wat instabiel zijn, genieten bijvoorbeeld minder van de seks. En het openstaan voor nieuwe ervaringen bij mannen heeft een negatief effect op het plezier dat wordt beleefd aan seks, terwijl dat bij vrouwen juist omgekeerd is.

Wat de onderzoekers wel even aan de resultaten willen toevoegen: 'Hoe vaak een gelukkig koppel precies seks zou moeten hebben, dat weet natuurlijk niemand. Wat ik wel kan zeggen is dat vele studies aantonen dat pasgetrouwde stellen gemiddeld om de drie, vier dagen seks hebben,' aldus Meltzer aan The Cut. Ook goed om te weten: wanneer de onderzoekers de koppels de opdracht gaven vaker seks te hebben, werd het gezien als een klusje en verdween het plezier vrijwel helemaal.

Zo, weer wat geleerd.