Regen of zonneschijn: trek eropuit dit weekend, want er is meer dan genoeg te zien, doen en eten.

1/ Horst P. Horst

Het Nederlands Fotomuseum vereert voor het eerst in Nederland de legendarische Duitse modefotograaf Horst P. Horst met een groot retrospectief. Hij was één van de belangrijkste modefotografen van de twintigste eeuw, werkte in Parijs, Londen en New York, was vaste fotograaf van Vogue en portretteerde Hollywoodsterren als Marlène Dietrich en Salvador Dalí - wat moeten we nog meer vertellen om je te overtuigen?

> 26 september t/m 10 januari, www.nederlandsfotomuseum.nl.

2/ Mubii Japan

'Mubii' is fonetisch Japans voor 'movie' - met die titel eert filmmuseum EYE dit jaar negentig jaar Japanse cinema. Voor wie Kurozawa, Ozu en Suzuki bekende namen zijn, draaien er genoeg onbekendere, onontdekte parels. Voor wie nog niet bekend is met het werk van deze grote cineasten, is dit de uitgelezen kans eens te gaan voor een Japanse film in plaats van de zoveelste Hollywoodfilm.

> 25 september t/m 5 december, www.eyefilm.nl.

3/ In de Bak Festival

De bak, de nor of de lik in: dat wil je normaal gesproken niet. Maar wel aanstaande zondag, voor het In de Bak Festival in de Rotterdamse GevangenisKapel. Voor de laatste keer worden de deuren geopend, voordat het imposante gebouw wordt gesloten voor verbouwing. Dwalen door de gangenstelsels en cellen is al interessant genoeg, en dan zijn er ook nog muziek, eten, theater en workshops. Genoeg redenen om je eens vrijwillig aan de gevangenispoort te melden dus.

> 27 september, www.indebakfestival.nl.

4/ Rrrrollend Den Haag

Nee, het fenomeen van het foodtruckfestival is allang niet meer nieuw en ja, misschien ben je er al mee doodgegooid, maar toch dit weekend nog eentje: Rrrollend in Den Haag. Want wij kunnen in ieder geval nooit genoeg krijgen van al die taco's, cocktails en poffertjes.

> 25 t/m 27 december, www.rrrollend.nl/den-haag.

5/ Magnum Contact Sheets

Iedereen kent ze, de iconische beelden van bijvoorbeeld Che Guevara, Martin Luther King of Malcolm X. Maar hoe is de keuze voor dat beeld tot stand gekomen? Foam biedt een kijkje in de keuken van 's werelds grootste journalistieke fotografen. Aan de hand van hun originele contactvellen - vaak inclusief krabbels en aantekeningen - krijg je inzicht in de omstandigheden achter de foto's. Zo dicht zat je nog nooit op het creatieve proces.

> t/m 9 december, www.foam.org.

6/ En verder:

Loopt het Unseen Festival nog dit weekend in Amsterdam en is tot 3 oktober het Nederlands Film Festival in Utrecht.