We kunnen niet ophouden met fantaseren over wat we gaan doen op vakantie, uren besteden aan het plannen van activiteiten en mijmeren over die brandende zon op onze (goed beschermde, dat wel) huid. Maar zo'n jetlag kan roet in het eten gooien, want een verstoord slaapritme slokt veel van je kostbare tijd in het paradijs op. Daarom hierbij onze essentiële tips om dit probleem zo snel mogelijk te elimineren.

Huid

Hoewel sommige mensen geen enkele moeite hebben in slaap te vallen tijdens een vlucht, zijn er velen die de gehele rit naar het vliegtuigplafond zitten te staren. Vervelend, ook omdat je weet dat je dat na de vlucht terugziet op je gezicht. Maar geen paniek: er is een remedie.

Tijdens de vlucht: Houd je gezicht fris en fruitig door regelmatig wat gezichtsspray (bijvoorbeeld die van Evian) op je gezicht en decolleté te spuiten. Haal daarnaast gelijk wanneer je aan boord gaat je make-up van je gezicht af en smeer er een dikke laag vochtinbrengende crème op.

Bij aankomst: Het gebrek aan luchtdruk in de cabine droogt je huid op een natuurlijke manier uit, waardoor-ie er nogal grauw en dof uit kan komen te zien. Om de vermoeide huid een oppepper te geven, smeer je opnieuw met een vochtinbrengende crème, waarbij je met name focust op een aantal extra droge plekken: je slapen, tussen de wenkbrauwen, op je jukbeenderen en langs je kaaklijn. Deze mini-massage helpt ook nog eens je bloedsomloop te stimuleren en geeft je gezicht een gezonde glans.

Slaapritme

Tijdens de vlucht: Hoewel het erg verleidelijk is om een slaappil te pakken, brengen deze pillen je natuurlijke slaapritme op hol, waardoor je jezelf de eerste dagen van je vakantie traag en sloom kunt voelen. Wanneer je een nachtvlucht hebt, zorg dan dat je goed eet voordat je aan boord gaat en probeer te slapen tijdens de vlucht. Vind je dit lastig? Vermijd dan cafeïne, trek je schoenen uit en breng de stewardess op de hoogte van het feit dat je niet gestoord wil worden. Voor vluchten die overdag plaatsvinden, raden we aan het rolluik open te houden en veel water te drinken, om de vochtbalans in je lichaam op peil te houden en vooral niet in slaap te vallen.

Bij aankomst: Pas je bij aankomst gelijk aan het tijdsschema van het land. Is het licht? Blijf dan wakker. Is het donker? Ga dan naar bed. Zonlicht helpt je biologische klok te resetten, waardoor je je gemakkelijker aanpast aan het land van bestemming. Wanneer je niet kunt slapen, raden we je aan te focussen op je ademhaling. Hoewel dit waarschijnlijk iets te gemakkelijk klinkt, helpt het daadwerkelijk om een aantal minuten diep adem te halen en zo je gedachten als het ware tot rust te brengen. Wanneer je juist wakker moet blijven, maar je ogen steeds dichtvallen, is het raadzaam om een wandeling te maken. Opnieuw: dit klinkt makkelijk, maar de frisse lucht en beweging stimuleren je bloedsomloop waardoor je minder slaperig wordt.

Eetpatroon

Tijdens de vlucht: Elle MacPherson staat er om bekend nooit vliegtuigvoedsel te eten. En we moeten toegeven: door het extra zout en de extra suikers die aan de maaltijden zijn toegevoegd, is het vaak niet de meest verantwoorde keuze. Haal dus voordat je aan boord gaat wat gezonde snacks voor onderweg, zoals noten en stukjes kokosnoot. Drink daarnaast voldoende water, aangezien de hoogte ervoor zorgt dat je lichaam uitdroogt. Hoe verleidelijk het ook is, vermijd om diezelfde reden zoveel mogelijk de inname van alcohol.

Bij aankomst: Eet voedsel dat geschikt is voor het tijdstip. Hoe verleidelijk het ook is om een warme maaltijd te eten omdat het thuis avond is, doe het niet wanneer de lokale bevolking net aan het ontbijt begint. Onze biologische klok is namelijk ook gerelateerd aan het voedsel dat we eten.

Lichaamsbeweging

Oefeningen bij aankomst voor nachtvliegers: Wanneer je 's nachts vliegt en daardoor overdag aankomt op plaats van bestemming, probeer dan zoveel mogelijk tijd buiten te spenderen en actief te blijven. Ren een blokje om of boek een intensieve work-out in je hotel om je bloedsomloop een boost te geven en je lichaam wakker te schudden. Idealiter wil je dat je hartslag boven de 70% uitstijgt om zo het hormoon cortisol te stimuleren en je wakker te houden.

Oefeningen bij aankomst voor dagvliegers: Wanneer je juist 's nachts aankomt, moet je ervoor zorgen dat je lichaam tot rust komt en zich klaar maakt om te slapen. Probeer yoga, trek een aantal baantjes in het zwembad of rek en strek om datzelfde cortisollevel omlaag te brengen.