Een rommelende maag kan zorgen voor gênante situaties. Denk: een belangrijke meeting, doodse stilte en dan ineens jouw geknor vanuit je binnenste. Je kunt dan ook niet wachten om zo snel mogelijk die snack uit je tas te vissen en hem naar binnen te werken. Maar is een lege maag eigenlijk wel de reden voor geknor en wat is eigenlijk de functie ervan? De Volkskrant zocht het uit en dit is het resultaat.

Uitbuiken

Na een stevige maaltijd vermorzelt de maag langzaam het eten tot kleine stukjes om het klaar te maken voor de volgende afdeling: de dunne darm. Meestal is de maag na een paar uur alweer leeg, maar wanneer je een zwaar diner heb genuttigd, kunnen er wat restjes en bacteriën overblijven. Uitbuiken dus!

Ernst Kuipers, hoogleraar maag-darmleverziekten aan het Erasmus MC legt uit dat de restjes namelijk ook verteerd moeten worden.Wanneer de maag dus vrijwel leeg is, gaat deze verder met een grondige schoonmaak. De zenuwen en het hormoon motiline trekken de maag samen, zodat ook de laatste stukjes verteerd kunnen worden. 

Deze spiertjes en zenuwen maken echter niet dat typisch knorrende geluid - volgens wetenschappelijke termen ook wel Borborygmen genoemd-; dit wordt veroorzaakt door de gassen, vloeistoffen en etensresten die met elkaar in aanraking komen. Bijzonder is dat er bij het reinigen van de maag tegelijkertijd ook een seintje wordt gegeven aan de hersenen dat er gegeten moet worden. Vandaar dus dat je denkt dat het knorren door het eten ophoudt. 

Bron: de Volkskrant