Kijk, van een sushirol op z'n tijd worden we allemaal vrolijk. Maar daar houdt de invloed van de Japanse cultuur op onze eetgewoontes wel op eigenlijk. Zonde! Want niet alleen doe je daarmee je dagelijkse prakkie tekort, je snoept ook nog eens een aantal jaar van je levensverwachting af. 

Japanners leven naar het schijnt dus het allerlangst en daarom is het zaak om goed af te kijken hoe zij bepaalde dingen in het leven aanpakken. En wat blijkt? Hun dieet is hét recept voor een lang (gelukkig kunnen we niet garanderen) bestaan.

En nee, dan hebben we niet alleen over sushi en sake. De eetgewoontes van Japanners zorgen ervoor dat zij iedere dag een hoop groenten, fruit, vis, vlees én koolhydraten binnenkrijgen. Ook is het voedsel dat zij tot zich nemen vaak vers, onbewerkt en laag in verzadigde vetten. Hartstikke gezond dus!

Er bestaat zelfs een door de overheid opgesteld voedseladvies dat de Japanners op de juiste weg moet helpen. De Japanse versie van de schijf van vijf, zeg maar.

Write Caption Here

Onderzoek, dat over een tijdspanne van vijftien jaar werd gedaan, toonde vervolgens aan dat het sterftecijfer onder de mensen die zich aan dit advies hielden 15% lager was. En dat dit gebalanceerde dieet dus wel degelijk effect heeft.

Toch maar eens in dat Japanse kookboek investeren...