Zesentwintig jaar (!!) geleden is het, dat de filmklassieker met Julia Roberts en Richard Gere uitkwam. 14 feiten die je na al die tijd nog niet wist over Pretty Woman.

1) Scriptschrijver J.F. Lawton bracht eerst het project Red Sneakers ter tafel, dat over een alcoholistische, lesbische stand-up komiek met één been zou gaan. O-ké.

2) Toen dat niet ging werken kwam Lawton met de naam 3,000 – het bedrag dat meisje van plezier Vivian voor haar diensten kreeg.

3) Het verhaal was aanvankelijk helemaal niet zo'n sprookje. Vivian en vriendin zouden van hun verdiende dollars een paar dagen naar Disneyland gaan. Waarna het normale leven gewoon weer zou beginnen. Geen liefde. Geen happy end met Edward.

4) Regisseur Garry Marshall mag aangewezen worden als redder van het verhaal. Marshall moest niks hebben van grimmige tonen en veranderde het verhaal in een moderne en eindeloos romantische romkom. Resultaat: Pretty Woman is dé romkomklassieker van de jaren negentig.

5) Meg RyanKim Basinger en Melanie Griffith stonden hoog op de Vivian-verlanglijst van regisseur Marshall. Uiteindelijk had Julia Roberts 'm te pakken, wier ster net begonnen was te rijzen.

pretty womanpinterest

6) Die scène waarin Edward (Richard Gere) zijn advocaat op straat zet en onbeholpen met zijn mond beweegt, valt te verklaren: er liet een kroon los in zijn mond.

7) Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: herinnert u zich die ontbijtscène nog waarin Vivian een croissant soldaat maakt? En waar ze een paar tellen later ineens een pannenkoek in handen heeft? Foutje bedankt.

8) Er schuilt een briljante musicus in Gere. Hij bespeelt zelf die piano. Sterker nog: hij componeerde hetgeen hij speelde ook zelf! Petje af.

9) Nog meer scènepraat, namelijk: die waarin Edward een blinkende ketting aan Vivian geeft –  maar de doos voor haar neus dichtslaat – ging niet volgens script. Gere hing de grapjas uit om Roberts, die zich niet lekker voelde, op te vrolijken. Omdat Roberts' reactie zo leuk was,hielden ze 'm erin.

pretty womanpinterest

10) Over de filmposter: naar het schijnt is het gezicht het enige dat we van Julia Roberts zien. Alles daaronder blijkt van body double Shelley Michelle. Kijkt u ook even naar het haar van Gere. Verdacht bruin – lees: in de film is het grijs.

11) Vivians iconische rode operajurk, zou eigenlijk zwart zijn. Dat was wat de studio wilde ten minste, maar kostuumontwerpster Marilyn Vance wist dat de jurk rood moest zijn. Na een lange discussie en wat proefopnames, won Marily - gelukkig! - het argument.

12) John Travolta zou naar het schijnt ook auditie hebben gedaan voor de rol van Edward en Sylvester Stallone zou de rol hebben afgewezen. Daarnaast zouden Christopher Reeve, Denzel Washington en Daniel Day-Lewis ook in de running zijn geweest voor de rol.

13) De bloopers zijn hilarisch en moet je even zien (spoiler: Julia en Richard zingen samen karaoke!).

youtubeView full post on Youtube

14) Julia Roberts werd schijnbaar zo nerveus van de seksscènes dat er een ader spatte op haar voorhoofd die vervolgens door Richard Gere en regisseur Garry Marshall moest worden weg gemasseerd.