Hm, ja, rosé. We hebben er mixed feelings bij, om eerlijk te zijn.

Misschien omdat de smaak ervan nogal nauw luistert. Heel snel is rosé immers nogal lafjes, een slap aftreksel, een nét niet alternatief voor rood of wit, met kartonsmaak. Tenminste, als we even denken aan al die overprized rosé die we op zinderende zomeravonden bij zichzelf hip vindende strandtenten achterover hebben geslagen.

Toen werd rosé als zomerdrankje verdreven door prosecco, cocktails of ander hips als de wine slushie. Maar nu is het rozige drankje terug (bedenk hier een spetterend reclamedeuntje bij). Althans, aldus New York Post, die we toch doorgaans redelijk serieus nemen (zeker als het om dranknieuws gaat).

Sterker nog, het medium roept op witte wijn te vergeten (nou moe) en vol aan de rosé te gaan (oh, oké). Waarom? Vanwege de gezonde eigenschappen van het drankje. Dat (een beperkte mate van) rode wijn goed voor je is, weten we inmiddels. Goed voor je cholesterol, bloeddruk, je weet wel. Maar wel wat zwaar, zo bij de hogere temperaturen, natuurlijk . En dus, zo dachten die slimme Amerikanen, werd er gezocht naar een alcoholische versnapering die verfrissend is, én die positieve eigenschappen heeft. 

Zie daar (bedenk hier weer dat spetterende reclamedeuntje bij): rosé. Dat bevat immers óók resveratrol, het antioxidant dat dus goed is voor van alles. Het artikel haalt cardioloog Johanna Contreras aan: 'Ik adviseer 1 glas per dag voor vrouwen en 2 voor mannen (mèh). Het is beter dan witte wijn, vanwege die antioxidanten.'

Voor je de eerste de beste fles uit het schap trekt: niet álle roséwijnen hebben die 'gezonde' kwaliteiten. Over het algemeen geldt: hoe donkerder, hoe meer antioxidanten. Want: hoe donkerder de kleur, hoe langer de druiven in de schil zijn gehouden tijdens het proces, iets dat bij witte wijn helemaal niet het geval is. Pak een rosé uit Italië of Spanje, zo luidt het devies, daar worden de druiven 't langst in de schil gehouden. Nog een advies: ga voor een jonge. Ook die zijn 't 'gezondst'.  Ook goed om te weten: hoe hoger het alcoholpercentage, hoe minder suikers. Wat dan weer helemaal past in die zo min mogelijk suiker-cultuur van nu.

En alsof de duvel er mee speelt, popte er hedenochtend een persbericht in de mailbox op van één van onze favoriete champagnemerken. Moët Chandon komt namelijk met een aanvulling op die fijne Ice Impérial lijn, en wel met, jawel, de rosé editie. Denk: rosé (gezond) champagne (lekker) on the rocks (verfrissend). Met rode bessen en kersen, een vleugje vijg en nectarine en de nodige grenadine Kijk, die springen dus handig in op de trend. En de rest zal spoedig volgen, vermoeden wij.

Enfin. Waar is die ober?!