Ebru Umar behoeft sinds een paar weken niet echt een introductie meer, nadat haar arrestatie en later landarrest in Turkije uitvoerig op televisie, in de kranten en op social media werd bediscussieerd. We konden de columnist op de voet volgen via Metro en een oog in het zeil houden via Umars Twitter-account, waar enthousiast en met het nodige sarcasme  werd bericht over huidige standen van zaken.

xView full post on X

Zoals dus uitvoerig is bediscussieerd: Umar zou president Erdogan op Twitter hebben beledigd, werd op grond van die beschuldigingen op 23 april uit haar huis in het Turkse Kusadasi meegenomen, vastgezet, en niet lang daarna weer vrijgelaten. Wel kreeg de columnist een uitreisverbod. En dat uitreisverbod werd gisteren pardoes opgeheven, waarop Umar Turkije meteen moest verlaten. 

Wat Umar dan precies gezegd zou hebben? 'Tegen elke Nederturk die de oproep van het consulaat steunt en meent NSB'ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar één ding te zeggen; go fuck yourself.' Dat dus. Misschien niet heel keurig verwoord, maar soit, er zijn ergere dingen (maar echt). 

Nu de columniste weer op Nederlandse bodem is, is het wachten geblazen op de uitkomsten van het gerechtelijke onderzoek. Het is a) nog niet duidelijk of ze wordt vervolgd, en b) als dat dan het geval zou zijn, wat haar dan te precies te wachten staat. 

Umar zelf blijft in ieder geval positief.