Jet van Nieuwkerk
Dana van Leeuwen.

Het boek van Jet van Nieuwkerk, simpelweg Het boek van Jet geheten, komt dinsdag uit. Reden voor Harper's Bazaar haar naar favorieten en adviezen te vragen. Want hoe kook je iets gezonds als je weinig tijd hebt? En waar moéten we volgens haar ooit eens hebben gegeten?

Wat is jouw nummer 1 advies voor in de keuken?

'Maak er tijd voor vrij. Dat kwartier dat je zit te niksen op Instagram kun je beter gebruiken in de keuken om vers te koken. Niet uit pakjes dus. Om gezond te willen leven, moet je aandacht besteden aan koken.'

Druk, stress, nauwelijks tijd...waar halen we de tijd en energie vandaan om te koken, gezónd ook nog eens? 

'Eerst moet je van die stress af komen. Dat doe je door te sporten, een to do-lijst te maken, op tijd naar bed te gaan en af te spreken met vriendinnen. Dat laatste is belangrijk. Kook met elkaar of ga bij iemand op bezoek. Eten is het leukste om samen te doen en vriendinnen zien zorgt voor ontspanning. En nog iets. Goed voor je lijf zorgen is héél erg belangrijk, daarmee kun je ook stress tegengaan.'

Welk ingrediënt moet iedereen in huis hebben volgens jou?

'Zorg altijd voor een paar verse kruidenplantjes. Naast het feit dat ze leuk staan (basilicum, munt, peterselie), krikken ze elk gerecht in één keer op. Qua kleur en smaak. Het zijn ook een soort huisdieren, want je moet ze wel goed onderhouden. Voor je het weet zijn ze dood.'

Wat is jouw favoriete gerecht om te maken als je weinig tijd hebt, maar toch goed en lekker wilt eten?

'Een boerenomelet. Gebruik alles wat er in de groentela zit, pluk wat kruiden van je gezellige planten en kluts een paar eieren. Geraspte kaas eroverheen en wie weet heb je nog wel ingrediënten voor een simpele groene salade in huis. Klaar is kees.'

Wat is jouw favoriete culinaire stad?

'Parijs, dat is mijn lievelingsstad en in een Franse brasserie waar steak tartare, fruits de mer en een salade chèvre chaud op de kaart staan, ben ik het gelukkigst.'

Waar moét iedereen eens geweest zijn om te eten?

'In Rijsel in Amsterdam. Daar serveren ze een kippetje zoals je dat nog nooit hebt gegeten.'

Het boek van Jet is vanaf 10 mei te koop.