Praat jij altijd tegen jezelf? En word je daardoor nogal eens vreemd aangekeken? HA! Dat gebeurt van nu af aan niet meer. Want in jezelf praten is niet gekkig, maar juist heel slim. En wel hierom.

Mensen die tegen zichzelf praten, weten wat ze willen

Ga maar na: als je tegen jezelf praat, moet je wel iets hebben om over te praten. En dat ook formuleren. Wanneer je dat doet, ben je eigenlijk aan het brainstormen met jezelf. Door het hardop uit te spreken, maak je je doelen kenbaar en concreet. En raak je ook meer gemotiveerd en overtuigd deze te halen.

Mensen die tegen zichzelf praten, zijn georganiseerder

Logisch, want je moet de dingen op een rijtje zetten en hebben, voor je ze - ook tegen jezelf - uit kunt spreken. Je bent dus gewend je gedachten te ordenen en maakt makkelijker beslissingen.

Mensen die tegen zichzelf praten, zijn intelligenter, 1

Kijk, nu wordt het nog interessanter: als je tegen jezelf praat, train je als het ware je hersenen. Helemaal als je dat van jongs af aan al doet. Onderzoekers merkten dat kinderen die hardop hun gedachten vertelden, meer gefocussed zijn. Door hardop te vertellen dat ze hun schoenvteres strikten, ging dat strikken ook daadwerkelijk beter.

Mensen die tegen zichzelf praten, zijn intelligenter, 2

Voor een onderzoek, gepubliseerd in het tijdschrift Experimental Psychology, werd aan 20 mensen gevraagd een item in de supermarkt te vinden. De ene helft van de groep deed dat in alle stilte, de andere helft moest het item hardop noemen tijdens het zoeken. Je begrijpt: die helft vond het item eerder.

Mensen die tegen zichzelf praten, kunnen beter problemen oplossen

Als je tegen jezelf praat, denk je eraan, formuleer je ze en wie weet zie je het ook voor je. Dit alles maakt dat je een probleem makkelijker oplost. Niet voor niets stond Einstein ook bekend vanwege het feit dat hij zo lekker met zichzelf kletste. Meer bewijs is er niet nodig, wel?


Volg je Harper's Bazaar al op Facebook en Instagram?