Weet je nog, vroeger? Het was zaak zoveel mogelijk mensen in je vriendenboekje te laten schrijven. Op school zoveel mogelijk kerstkaarten te ontvangen. Zoveel mogelijk mensen in je agenda te laten schrijven, liefst ook teksten op je nieuwe rugzak. Zoveel mogelijk keuze te hebben bij wie je ging spelen op je vrije woensdagmiddag.

Het leven, kortom, was één grote populariteitsstrijd. 

Eenmaal ouder (en wijzer, zo schijnt), draait het niet meer om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van vriendschap. Het contactenboekje, of inmiddels de contactenlijst in de telefoon, hoeft niet meer zo vol mogelijk, dagelijks of wekelijks contact met slechts één of twee personen kan al voldoende zijn. Plus eens in de zoveel tijd een goede live bijkletssessie met wijn, bank. Zo één waarover je zegt: 'Moeten we snel weer en echt vaker doen', beiden wetende dat het er niet snel en vaak van komt, en dat dat oké is. 

Inmiddels weet je wie je vrienden zijn, niet? Oefening: som eens ál je vrienden op. Niet die ene zoals hierboven beschreven, maar iedereen die jij onder de noemer vriend schaart. Heb je een nummer in gedachten?  Goed, deel dat eens door 2.

Waarschijnlijk is dat het daadwerkelijke aantal vrienden dat je hebt. Of, anders gezegd, dat jou óók als vriend ziet. 

Onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One wijst namelijk uit dat we bar slecht zijn in het inschatten van wie onze vrienden zijn. Weten we heus wel, zou je zeggen, maar toch: het is een gerenommeerd tijdschrift, dus ergens kan er zomaar een kern van waarheid in zitten. De helft van de mensen die jij als vriend beschouwt, zien dat namelijk niet wederzijds. 

Voor het onderzoek werden 1353 vriendschappen onderzocht, waarbij de vrienden geclassificeerd moesten worden op een schaal van 1 ('geen idee wie dit is') tot 3 ('diepe vriendschap'). Slechts 53 procent van deze cijfers kwamen overeen met het cijfer dat beide partijen in de vriendschap elkaar gaven. 

Wat dus niet betekent dat je de helft van je vriendschappen moet beëindigen: zo veelomvattend was het onderzoek immers ook weer niet. Maar toch, het geeft je te denken. Want hoe vaak twijfel jij niet over vriendschappen? Heb je het gevoel dat jij er meer energie in steekt dan de ander? 

Misschien wordt het toch eens tijd de definitie van het woord vriend voor jezelf eens opnieuw te bepalen en wellicht zelfs te beëindigen (hoe dat op een nette manier te doen, zie je hier). Voordat die ander dat, kennelijk, doet...