1) Louis Theroux: My Scientology Movie

youtubeView full post on Youtube

Wat? Journalist en programmamaker Louis Theroux is gefascineerd door religie en heeft veel ervaring in het omgaan met excentriek en extreem gedrag. Hij zit niet bij de pakken neer als zijn verzoek het hoofdkwartier van de Scientology Church te bezoeken wordt geweigerd. Geïnspireerd door de filmtechnieken die de Church zelf gebruikt en geholpen door voormalige leden, huurt hij acteurs in om Tom Cruise en Scientology-leider David Miscavige na te spelen en zo inzicht te krijgen in de werkwijze van de organisatie. 

Waarom zien? Als ze bij Scientology iemand zouden moeten binnenlaten, is het Louis wel. Niemand is zo ontwapenend, empathisch en onveroordelend als de Britse interviewer. Toch doen ze het niet, wat Theroux niet tegenhield om een documentaire over het geloof te maken. In My Scientology Movie zien we daardoor een atypische Theroux: hij kan niet doen wat hij het liefste doet, namelijk precies de goede, zogenaamd naïeve stellen om zo mensen te doorgronden. Hij heeft een creatieve vorm gezocht, die soms wat omslachtig aanvoelt, maar wel interessant materiaal oplevert. Gelukkig voor Louis ging de kerk hem wel squirrelbusten en achtervolgen, en komt hij zo toch met ze in aanraking.

Wanneer? Vanaf 5 mei.

2) That Sugar Film

Wat? Het verhaal van een man die op zoek gaat naar de bittere waarheid achter suiker. Acteur Damon Gameau werpt zich op als proefpersoon in een uniek experiment om vast te leggen welke effecten het gebruik van veel suiker heeft op een gezond lichaam. Daarbij eet hij alleen dingen die algemeen bekend staan als 'gezond'. In de loop van dit leuke én leerzame project belicht Damon ook een aantal problemen waarmee de suikerindustrie te kampen heeft, en laat hij zien op welke onverwachte plekken suiker op de loer ligt in de supermarkt.

Waarom zien? Suiker komt er bekaaid vanaf tegenwoordig: het is de duivel, het is vergif, het is alleen maar slecht voor ons. Acteur turned filmmaker Gameau laat met dit persoonlijke experiment zien dat het allemaal een stuk genuanceerder ligt, en overgiet het verhaal met een hysterisch reclamesausje - zo gebruikt hij de technieken van de voedselindustrie om overtuigend zijn eigen verhaal te vertellen. Waarschuwing: na het zien van deze docu voel je je nóg schuldiger bij het (leeg)eten van een zak snoep.

Wanneer?Vanaf 19 mei.

3) Rebels

Wat? Een groep Noorse schoolverlaters krijgt een speciale cursus om ze aan werk te helpen; twintigers – opstandig, agressief en onverschillig – die door de maatschappij al zijn opgegeven. Het is aan de coaches van het zogenaamde 'Rebelproject' om de jongeren weer zelfvertrouwen te geven: een opgave die zowel mentaal als fysiek enorme kracht vereist.

Waarom zien?Het had zo een Arie Boomsma-programma kunnen zijn: schoolverlaters aan het werk krijgen. Maar in plaats van Arie zien we Noorse hulpverleners en uiteenlopende hulpgevallen: de ex-crimineel, de tienermoeder, de stoner. Hun vooruitgangen én terugvallen worden op eerlijke, nuchtere wijze in beeld gebracht, met een ontwapenend en leerzaam resultaat.

Wanneer? Vanaf 19 mei.

4) Strike a Pose

Wat? In 1990 worden 7 jonge dansers – 6 homo, 1 hetero - door Madonna gecast voor haar spraakmakende Blond Ambition Tour. Hun reis wordt vastgelegd in een van de meest succesvolle documentaires ooit: Truth or Dare - In Bed with Madonna (1991). Al gauw groeien Madonna's trotse dansers uit tot iconen van seksuele vrijheid. Wild, onbezonnen en amper twintig, laten ze de wereld zien wat het betekent om jezelf te durven zijn. Als zelfverklaarde moeder van haar dansers gebruikt Madonna de film om haar boodschap over homorechten en de strijd tegen aids te verkondigen. Nu, 25 jaar later, nemen de dansers ons mee terug achter de schermen en onthullen ze de werkelijkheid over hun levens tijdens en na de tour. 

Waarom zien? Altijd interessant, zo'n terugblik op een grootse gebeurtenis. En al helemaal als blijkt dat de hoofdpersonen nu heel andere levens leiden dan ze toen hadden kunnen bedenken (we zullen niet te veel verklappen). 25 jaar na dato biedt deze documentaire, die eigenlijk ook weer gaat over een documentaire, een ontnuchterende blik op de entertainmentwereld en het imago van de jaren '90 en Madonna.

Wanneer? Vanaf 26 mei.

5) Noma - My Perfect Storm

Wat? Toen chefs René Redzepi en Claus Meyer in 2004 besloten om in hun nieuwe restaurant Noma uitsluitend te werken met ingrediënten uit Scandinavië, werden ze voor gek verklaard. Deze openhartige kijk in de keuken van het restaurant, en vooral in het hoofd van de geniale perfectionist Redzepi, toont de lange weg die de culinaire vernieuwers moesten gaan tot Noma in 2010 - en daarna nog drie keer - werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Regisseur Pierre Deschamps filmt vanuit allerlei hoeken om de stormachtige en serene momenten in Noma's keuken te vatten. Meyer, Redzepi, collega-chefs en andere kenners komen aan het woord over het succes, de constante druk om te presteren en de diepe dalen die ze ook meemaakten, zoals toen 63 gasten ziek werden na hun diner bij Noma.

Waarom zien? Een gevalletje #lifegoals en #foodgoals: een etentje bij Noma, het beste restaurant ter wereld. Voor wie dat niet binnen handbereik is, en dat zal vanwege de prijs en de wachtlijst voor een hele hoop mensen zijn, is er nu een documentaire over het Deense restaurant en zijn bevlogen chefkok. Natúúrlijk vol food porn, dus je loopt vast kwijlend de bioscoop uit, maar My Perfect Storm toont ook de minder delicieuze kanten van het bestieren van een toprestaurant.

Wanneer? Vanaf 26 mei.