'Zijn we zulke horken of zijn we te gevoelig,' vraagt Het Parool zich vandaag terecht af in een stuk dat zich buigt over de verhuftering van onze samenleving, en dan met name die in de stad (want wie op elkaars lip woont, leert elkaars hufterige aard gauw kennen). Of de hufter in aantal toeneemt en de boel overneemt, luidt een volgende vraag. Ça va, ça vaVerhuftering is iets van alle tijden, concludeert ook Het Parool

Erover schrijven doen we bij tijd en wijlen in ieder geval met veel bezieling. Immers, we zijn er allemaal 'de dupe' van (een hand in eigen boezem steken doen we daarbij maar nauwelijks). Elsevier sloeg eens resoluut met de vuist op tafel en kopte 'De verhuftering van de samenleving moet stoppen.' Waarop er alarm werd geslagen dat 'waar een samenleving verhuftert, asociaal gedrag de norm wordt.' De Groene Amsterdammer maakte zich ook druk en klom in de pen voor dit artikel.

Nu, Het Parool bekijkt het nuchter: 'Als je wilt, kom je het overal tegen: hufterigheid. Bezie de wereld door een ergenisbril en je stuit om de haverklap op asociaal gedrag.' En zo is het. Naar het schijnt neemt de ergernis van hufterig gedrag trouwens wel af. Uit het tweejaarlijkse rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) De sociale staat van Nederland blijkt dat de verhuftering van de samenleving steeds minder als een probleem wordt gezien.

Maar àls we ons dan ergeren, dan kennelijk het meest aan onderstaande zaken:

  1. Hondenpoep
  2. Afsteken van vuurwerk
  3. Zwerfvuil
  4. Bewoners die zich onbeschoft/asociaal gedragen
  5. Te hard rijden
  6. Vandalisme
  7. Woninginbraken
  8. Afwezigheid politie/wijkagent
  9. Agressief gedrag
  10. Geluidsoverlast van buren

Sorry, maar waar is het niet-aan-de-kant-gaan-op-de-roltrap-als-er-iemand-langs-wil in dit verhaal? Of het hysterisch-bellen-in-een-stiltecoupé? Of het zonder-blikken-of-blozen-voordringen-in-welke-rij-dan-ook? Of het niet-opstaan-voor-ouderen? Of valt dat dan allemaal gewoon onder puntje vier?

Afijn. Volgens de Amsterdamse krant hoeven we ons niet al te druk te maken. De sociale controle blijkt nog altijd dwingend genoeg om een eventuele revolutie van De Hufter de kop in te drukken. Dat scheelt alvast. Kunnen we dan vanaf nu wel gewoon allemaal rechts gaan staan op die roltrap? Dan hoef ik mijn middelvinger niet meer steeds op te steken.