Wat nou hè, als je je baan zo zou kunnen samenstellen dat-ie helemaal bij jou past? Goed, onder een paar minder leuke klussen kom je niet uit, maar verder laat je dat vallen waar je de ballen verstand van hebt, en daar waar je hart ligt, daar focus je je op. Zeg maar net als het vakkenpakket van vroeger op school, maar dan op kantoor.

Maak kennis met een interessant fenomeen: job crafting. Je kijkt naar de huidige onderdelen van je werk en configureert het één en ander, waardoor er een baan ontstaat die meer past bij je talent en interesse. 

Al in de zero's werd daar onderzoek naar gedaan: onderzoekers aan de universiteit van Michigan lieten de schoonmakers bij een groot Amerikaans ziekenhuis hun huidige baan anders samenstellen en de pijnpunten benoemen. Wat bleek? De schoonmakers hadden tal van kamers die ze schoon moesten maken in een zeer korte periode, en kregen er steeds meer taken bij. Waar ze echt voldoening uit kregen, waren het doen van kleine taken voor patiënten en familie. Door dat door te voeren, voelden de schoonmakers zich meer begrepen en gewaardeerd. Het resultaat: blijere werknemers, en we weten allemaal: blije werknemers zijn meer productieve werknemers. 

Inmiddels hebben meer en meer bedrijven het job crafting omarmd: onder meer Logitech en VMware, met duizenden werknemers wereldwijd. En zijn er zelfs speciale bureaus voor, om werkgevers en -nemers daarbij te helpen. Ook Google heeft het fenomeen - we durven bijna uiteráárd te zeggen - toegepast. Werknemers aldaar kregen verschillende oefeningen om meer inzicht in hun baan en wensen te krijgen. 

Op zich is het job craften logisch: na 3 jaar zwakt onze leercurve af, en vinden mensen geen nieuwe dingen, geen uitdaging meer in een baan. Waarom dan niet nieuwe elementen toevoegen, voordat de betreffende werknemer de benen neemt? Daarbij zijn drie kenmerken belangrijk, zo leert het internet ons: waarden, sterke punten, en passie. Die 3 dingen bepalen volgens onderzoek de essentie van het geluk op het werk. Die onder de loep nemen, bespreekbaar maken en vervolgens er actie op onder nemen, brengt hernieuwd elan. 

´t Proberen/voorstellen waard, niet?