Dat van het is altijd een goed idee om naar Parijs te gaan is wat mij betreft een waarheid als een koe. En dat het een nog beter idee is om er maar gewoon te gaan wonen, is (voor een beetje Parijs-enthousiasteling althans) nogal wiedes. 17 Tekenen dat het toch echt tijd is je koffers te pakken. Hourra!

DIE EIFFELTORENTJES

Ieder die ooit een willekeurig stuk grond rondom de Eiffeltoren heeft bewandeld, weet: handelaartjes met schreeuwerig dure ijzeren Eiffeltorentjes zijn er schering en inslag, en ieder weldenkend mens hobbelt door zonder de knip te trekken. Jij spaart ze. En weet bij welk mannetje ze wél mooi zijn. En het goedkoopst.

PRIJZIG

Parijs duur? Schei toch uit, kwaliteit is gewoon kostbaar, vind je.

HET CHANSON

Joe Dassins Les Champs-Élysées ken je uit het hoofd en heb je sinds mensenheugenis als ringtone. En als je 'm niet als ringtone hebt, dan als wekkermuziek. Je m'baladais sur l'avenue, le cœur ouvert à l'inconnu!

TAFELTJES

Kop-aan-kont op een tjokvol terras en aan veel te kleine tafeltjes bestempel jij eerder als reuze romantisch en 'lekker Frans' dan als een puntje van irritatie.

JE PARLE COURAMMENT LE FRANÇAIS


Of nou ja, couramment, couramment, je spreekt het in ieder geval beter dan Engels en verstaat het beaucoup mieux dan Duits. En je scheldt in het Frans (that counts for something). Merde en putain zijn favoriet. Voor een combo (putain de merde) draai je ook je hand niet om.

BEN JE VAN HIER?

Da's zo ongeveer het grootste compliment dat iemand je kan maken wanneer je weer 'ns door de straten van Le Marais flaneert. Of, zoals de Fransen (jij dus) het zouden benoemen: flâner dans les rues. Ah, klinkt zoveel beter.

PRONONCIATION

Jij bent er heer en meester in om het Frans er op z'n Franserigst uit te laten rollen. Je kent de taal en dier uitspraak zo op je duimpje dat je bonjour keurig uitspreekt als bon-jour-e (met zo'n ingeslikte e aan 't end, luister maar) en je alle accents aigus, accents graves en accents circonflexes juist weet te plaatsen. In Nederlandstalige gesprekken gooi je er voor het effect af en toe een ah bon, of tout à fait in – ook al weet je dat Fransen die laatste eigenlijk maar gewoon een hopeloos irritant zinnetje vinden.

SNCF

Als je alleen al de jingle van de Franse spoorwegen hoort, ben je thuis. Onderstaande mix ervan kun jij vast en zeker waarderen.

youtubeView full post on Youtube

KAAS & BAGUETTES

Stamgasten in je keuken. Wijn ook, trouwens.

DIE BALKONNETJES

Als het aan jou lag had je liever een petite balkon met ornamenterig gebogen ijzer dan een eindeloos dakterras.

TATTOO

Je hebt een tattoo van de Eiffeltoren. Of bent er op z'n minst een aan het overwegen. Mocht je de Eiffeltoren bij nader inzien toch geen goed idee vinden, geen paniek, er zat ook nog een croissantje in je tattoo-inspiratiemap.

GOÛTER

Als de klok vier slaat, roep je niet net als dames en heren collega's iets met 'vier uur Cup-a-Soup', maar blèr je enthousiast: 'C'est l'heure du goûter!' Wat jou betreft de allerfijnste traditie uit de koker van Het Franse Volk waar je maar wat graag en trouw aan meedoet. En dus zet jij rond vieren een doos macarons op tafel, om er vervolgens een (ja, één) uit te pakken waar je dan vurig van geniet.

MIDNIGHT IN PARIS

Jij snapt Gil. En Gil snapt jou.

DIE LUCHT

Wat is dat toch met die Parijse luchten. Alsof er steevast een klodder pastelroze op is aangebracht. Of ben jij de enige die dat ziet?

STREEPJES

De allerbelangrijkste evergreen in de mode is wat jou betreft de Bretonse streep. Redelijk vaak sta jij dus geestdriftig allerlei strepen te passen in maakt-niet-uit-welke-winkel, maar bij voorkeur COS – want daar liggen de echt chique streepjes. Ieder die dan oppert dat je al redelijk wat bestreepte kledingstukken in je bezit hebt, is gewoon een beetje koekoek. Want de ene streep is de andere niet, ten slotte, en strepen heb je nooit genoeg.

CYNISCH

Je houdt van cynisch. En dus van Parijzenaren.

METRO

De Parijse is net een Efteling-attractie. Zijn de straatmuzikanten er trouwens echt veel beter dan in Amsterdam? Over Amsterdam gesproken: soms doe je net alsof halte Waterlooplein eigenlijk halte Place Pigalle of Opéra is. En als je een metrokaart van Parijs op straat tegenkomt, zie je dat als een teken: Paris m'appelle.

Tower, Knee, Monochrome, Ankle, Balance, Stock photography, pinterest

Mede dankzij: ELLE.nl