We willen op de hoogte zijn en blijven, maar graag snel een beetje. En dus: Bazaars  Wie, wat, waar, over actuele gebeurtenissen, waardoor je binnen de minuut volledig op de hoogte bent.

Wie: Filmmaker Heddy Honigmann (64), een Peruaans-Nederlandse documentairemaakster. Haar bekendste speelfilms zijn Hersenschimmen (gebaseerd op de gelijknamige roman van J. Bernlef) en Tot ziens, haar bekendste documentaires Metaal en melancholie (over taxichauffeurs in hun strijd om te overleven in Lima), Forever (over de Parijse begraafplaats Père Lachaise) en O Amor Natural (waarin Brazillianen gedichten voordragen uit het boek O Amor Natural van Carlos Drummond de Andrade ). Ze won in 2000 een Gouden Kalf voor Beste lange documentaire met Crazy en in 2006 met Forever.

Wat: De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor haar hele oeuvre. De prijs is voor mensen of instellingen die van bijzondere betekenis geweest zijn voor cultuur of natuur in Nederland. Eerdere winnaars zijn onder anderen trendvoorspeller Lidewij Edelkoort en fotograaf Anton Corbijn. Het fonds roemt Honigmann voor haar 'uitzonderlijke gave als interviewer'. 'Humor en plezier worden hierbij niet geschuwd en pijn en verdriet niet verloochend.'

Waar: Deze week in het EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Nice to know: - Momenteel is ze bezig met onder meer Before the Fall, een documentaire over 100-jarigen en Buddy over geleidehonden.

- Het geldbedrag, 150.000 euro, komt net op tijd, omdat haar belangrijkste nieuwe filmplan is afgekeurd door het Filmfonds. 'Ik heb geen cent meer,' aldus Honigmann tegen De Volkskrant.

youtubeView full post on Youtube