Koningsdag betekent gezelligheid en vrijmarkten afstruinen. Maar bezint eer ge begint. Of nog beter: neem deze tips ter harte, voor de beste koopjes. Kortom: eerste hulp op de vrijmarkt.

Wees voorbereid

Natuurlijk, je gaat vandaag van alles tegenkomen. Oeh: leuk jaren 70-kleedje, ah: dat tinnen beeldje, oh: zie ik daar designerschoenen? Maar eerlijk: wat heb je nu eigenlijk nódig? En ook: waar word je blij van? Voor je met een shopper vol meuk thuiskomt, bedenk wat je goal is van vandaag. Een gestreept truitje van pak 'm beet Commes des Garçons? Zet je voelsprieten dan vooral daarvoor uit. Blauw kleedje voor in de woonkamer? Kijk dan niet naar groene kleedjes. Kortom, stel een doel.

Ga op tijd

Iedereen weet: de beste koopjes zijn er binnen no-time uit. Dus zet die wekker en trek er in alle vroegte op uit. Zorg dat je de avond ervoor (onderdeel van een goede voorbereiding, zie punt een) een route hebt, en weet waar de beste spullen worden verkocht. Spring op tijd je bed uit en ga linea recta op je doel af.

Wees niet te gretig

Als jij met het kwijl in je mond naar die Lanvin-schoenen (jazeker, die worden heus verkocht op vrijmarkten) loopt te graaien, weet je zeker dat je ze niet voor een graaistuiver krijgt. Je komt immers dan zo gretig over, dat de handelaar direct geld ruikt, en ter plekke de prijs wat opschroeft. Kijk quasi nonchalant naar het te kopen item, zet terug, doe alsof je nog eens nadenkt en vraag achteloos: 'Hoeveel voor dit?'

Maar wees ook niet te nonchalant

Pas op bij die kraam met goede spullen: kapers liggen op de loer. Zal je net zien, leg jij dat leren jackie weg om te doen alsof je niet geïnteresseerd bent, wordt-ie achter je rug door een ander buitgemaakt.

Relax

Niets moois gevonden? Denk dan niet aan het feit dat om zes uur de wekker ging, je tot in detail was voorbereid en toch met lege handen thuis bent gekomen. Het is immers feest, je hebt weer het nodige gezien en meegemaakt, mensen gesproken, kennis opgedaan. Ga aan een glaasje en geniet!