De publieke omroep is een kennisquiz rijker: vijf jaar na Tien voor Taal is er De Tafel van Taal, bedacht door Jan Peter 'de stem van Lingo' Pellemans en gepresenteerd door oud-Zomergast Margriet van der Linden. Fijn, een nieuwe taalquiz, maar is het wat? Een vergelijking met een van NPO's kassuccessen kan in ieder geval niet uitblijven.

Een plechtige stem die aan het begin van de aflevering vooruitblikt op vragen, antwoorden en kandidaten: Van der Lindens intro kwam verdomd bekend voor. En het decor, met de felle kleuren en minimalistische stijl deed ook aan een andere quiz denken. Bij deze kijker was het duidelijk: De Tafel van Taal had goed afgekeken bij De Slimste Mens, en niet zo gek ook: dat is tenslotte een van de populairste quizzen uit de koker van de NPO.

Ditmaal geen Philip Freriks, maar Margriet van der Linden. Met, zoals we gewend zijn, een enorme, soms wat afleidende kuif in heur haar. Er straalde nog wat onwennigheid af van de nieuwbakken presentator, maar ze praatte het programma goed aan elkaar en zette zelfs af en toe een Polygoonstemmetje op ter verhoging van de feestvreugde. En de kandidaten? 'Prominente taalliefhebbers'. Oftewel: mensen die niet per se bekend zijn maar wel vooraanstaand in hun vakgebied. Hé, dat kennen we ook ergens van.

In de eerste aflevering waren het striptekenaars Jean-Marc van Tol (Fokke en Sukke) en Gerrit de Jager (familie Doorzon) tegen NOS-collega's Marco Verhoef (weerman) en Astrid Kerseboom (nieuwslezer). De duo's bleken goed te werken: we zagen de informele kant van de nieuwsmensen, leerden dat Marco er wel van houdt als Astrid hem verrast met het bruggetje, want dat is veel spontaner. En de humor van de striptekenaars bleek het ook op tv goed te doen. Iets met Klingon en Schiphol, dat kan je beter zelf even terugkijken.

En de quiz zelf? Die was wellicht iets minder hoogstaand dan deze taalpurist verwachtte. Ja, er werd gevraagd naar het voltooid deelwoord van bingoën, maar veel vragen waren multiple-choice en gingen over minder uitdagende, meer grappige dingen als waar de afkorting Etos voor staat of wat Monique van de Ven tegen een paard zegt in een scène uit Dokter Deen. Het slotspel, dat bestaat uit het oplossen van een rebus, leek in eerste instantie te makkelijk, maar bleek spannender dan verwacht.

Kortom: De Tafel van Taal heeft duidelijk potentie, maar moet nog wel tot volle wasdom komen. De lijst met kandidaten is alvast veelbelovend - Rik van de Westelaken, Kim van Kooten, James Worthy - en het totaal van 25 afleveringen biedt genoeg ruimte voor groei. Nu Met het Mes op Tafel voorbij is, heeft deze kijker in ieder geval een goed alternatief gevonden.

De Tafel van Taal, vijf weken lang elke werkdag om 19:55 uur op NPO2.