Na lang, lang wachten was het zondag zover (of ja, eigenlijk maandag, aangezien de aflevering pas om 3 uur 's nachts online kwam): de eerste aflevering van seizoen 6 van Game of Thrones was daar. En die stelde zeker niet teleur. Geen idee hoe het met jullie zit, maar wij zaten ademloos naar het scherm te staren. Zie hier wat we hebben opgestoken van die eerste aflevering:

Let op: spoilers!

1. Jon Snow is nog steeds dood

Tot onze grote spijt werd Jon inderdaad in de eerste aflevering dood verklaard. Maar - bij Game of Thrones is er altijd een maar - hoe lang dat zo nog gaat zijn, is niet zeker. Davos Seaworth ontfermt zich over het lichaam van Snow en rouwt samen met Melisandre om zijn dood. Helaas - zoals veel fantheoriën voorspelden -  gebruikt ze niet haar magie om hem weer in leven te wekken. Nog niet, ten minste.

2. Er bestaat een kans dat Jon Snow weer tot leven komt

Wanneer Melisandre neerkijkt op het lichaam van Snow zegt ze: 'I saw him in the flames fighting at Winterfell'. Eh, hallo, daarmee gooit ze toch even een informatiebom op ons. Zou het, zou het? Maar, toegegeven: haar voorspellingen zijn de laatste tijd niet meer zo accuraat. Toch zijn haar krachten nog niet helemaal verdwenen. Komen we op terug...

3. De volgelingen van Snow zouden een pact kunnen sluiten met de wildlings

In een donkere kamer in Castle Black discussiëren de nabestaanden van Snow wat ze zullen doen met verrader Alliser Thorne en de mannen die de Lord Commander om het leven brachten. Ze besluiten: vechten is de beste optie, maar jammer genoeg zijn ze in de minderheid. Ser Davos stelt voor samen te werken met de wildlings, die ook hun leven te danken hebben aan Snow. Een confrontatie tussen beide kampen zit er dus aan te komen.

4. Ramsay wil wraak voor de dood van Myranda en staat onder enorme druk om Sansa te vinden

Alsof we nog niet genoeg redenen hadden om Ramsay te haten, zint hij nu ook nog op wraak op Sansa, die zijn geliefde Myranda om het leven bracht. Hij fluistert naar haar dode lichaam: 'your pain will be paid for a thousand times over. I wish you could be here to watch.' Maar nu blijken de rollen omgedraaid en wordt Ramsay gepeinigd door zijn vader, voor wie Sansa de enige hoop was op de geboorte van een erfgenaam.

5. Sansa is (voor nu) in goede handen

Alhoewel Sansa en Theon gevangen zijn genomen door volgelingen van Bolton, zijn Brienne en Podrick onderweg om ze te redden. De vorige keer sloeg Sansa Brienne's aanbod om haar te helpen af, maar nu accepteert ze het dankbaar.

Nog iets: Sansa en Theon weten nog steeds niet dat Jon dood is. Dus wanneer Theon Sansa adviseert naar het noorden te trekken en hulp te zoeken bij Jon, moeten we allen even slikken. Het is afwachten hoe beiden zullen reageren als ze erachter komen dat Jon er niet meer is.

6. Verrassing: Cersei zint weer eens op wraak

Terwijl Cersei rouwt om de dood van haar dochter Myrcella, herinnert ze zich de voorspelling van een heks die voorzag dat ze drie kinderen zou verliezen. Maar Jamie adviseert haar sterk te zijn en terug te vechten. 'Everything they've taken from us we're going to take back and more.' Aan de andere kant van King's Landing zit Margaery Tyrell nog steeds in de gevangenis.

7. In Dorne zijn de vrouwen de baas

Ellaria Sand en haar drie dochters, the Sand Snakes, lieten een aardig staaltje girl power zien in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen. Zodra prins Doran te horen kreeg dat Myrcella Baratheon dood was, namen de meiden de macht over en vermoordden de prins en zijn rechterhand Areo Hotah. 'Weak men will never rule Dorne again,' aldus Sand, terwijl prins Doran aan haar voeten zijn laatste adem uitblaast.

8. Mereen is in slechte staat

Het koninkrijk dat Daenerys Targaryen achterliet - en nu wordt regeert door Varys en Tyrion Lannister - is in enorm slechte staat. Terwijl de twee door de straten struinen, zien ze dakloze mensen in donkere hoekjes kruipen en vervallen gebouwen langzaam afbrokkelen. En waar armoede en wanhoop is, zoeken mensen iets om in te geloven. Niet zo gek dus, dat we niet veel later een missionaris van de Lord of the Light (juist, Melissandre's cultus) een groep mensen toe zien spreken. Wat zal er gebeuren als de inwoners van Mereen bekeerd worden?

9. Daenerys is terug bij de Dothraki, maar is niet opnieuw hun Khaleesi

Daenerys' terugkomst bij de stam gaat niet gelijk van een leien dakje. Haar ontvoerders herkennen haar niet en nemen haar gevangen. Nadat de nieuwe Khal ontdekt dat ze de weduwe is van Khal Drogo wordt ze onmiddelijk vrijgelaten. Echter wordt van haar verwacht - dit is namelijk in lijn met de tradities van de Dothraki - dat ze samenwoont met de andere weduwen van de koning, maar al snel maakt ze plannen om te ontsnappen. In de tussentijd zijn haar twee bewonderaars, Daario Naharis en Jorah Mormont, op basis van twee aanwijzingen - een spoor van de Dothraki en een ring die Daenerys achterliet - op het goede spoor om haar te vinden.

10. Arya is nu een blinde bedelaarster

We zien de jongste dochter van de Stark familie voor het eerst weer in de straten van Braavos, waar ze compleet beroofd van haar zicht bedelt om geld. Een andere zwerver, eigenlijk ook een jonge vrouw van the House of Black and White, bezoekt haar, werpt haar een vechtstok toe en daagt haar uit tot een gevecht. Aangezien Arya blind is, verliest ze heimelijk en krijgt ze er flink van langs. Wanneer de vrouw wegloopt, fluistert ze naar Arya: 'see you tomorrow'. Is dit soms een nieuwe training?

11. Melisandre is een oude vrouw

In de allerlaatste scène van de aflevering worden we misschien nog wel het meest verrast. The Red Woman maakt zich klaar om naar bed te gaan en terwijl ze zich ontdoet van haar ketting, verandert ze plots in een oude, rimpelige vrouw. Wat blijkt? Ze heeft de magische krachten in haar ketting al die tijd gebruikt om zich te vermommen als jonge vrouw. Wat voor verrassingen zal ze nog meer voor ons in petto hebben?

van: Harper's Bazaar