Het is nu wetenschappelijk bewezen: huilen helpt. Hoewel je je tijdens de stortvloed aan tranen waarschijnlijk verre van goed voelt, wijst onderzoek van de universiteit in Tilburg uit dat we ons 90 minuten ná het tranendal daadwerkelijk beter voelen.

Aan het onderzoek werkten 72 personen mee, die hun stemming direct na het huilen en twintig en negentig minuten erna moesten omschrijven. Om emoties bij de deelnemers op te wekken werden onder meer La Vita è Bella getoond, een film over de inspanningen van een Joodse vader om zijn zoon in een concentratiekamp tijdens de Holocaust te beschermen, en de film Hachi: A Dog's Tale, over een trouwe hond die op het station wacht op zijn eigenaar, ook na zijn dood. 

69 Procent van de deelnemers die de laatste film keek, begon te huilen, tegenover 40 procent van de Italiaanse tragikomedie. Na de film moesten zij op de drie verschillende tijdstippen een vragenlijst invullen.

Het opmerkelijkst van al: veel van de mensen voelden zich dus beter dan vóór de film. Het onderzoek wijst verder uit dat huilen ons lichaam kalmeert na een stressvolle periode, omdat het de bloeddruk en lichaamstemperatuur reguleert.