Babynamen. We worden er steeds beter in om steeds slechtere namen te verzinnen (iemand al 'ns van Eurydice gehoord?). Gewiekst als Amerika is, is daar inmiddels een florerende business opgestaan die voorziet in het verzinnen van (originele) namen. Kost dat? Sommige babynaambedrijven rekenen €25.000, maar dan heb je naar het schijnt ook wel ècht een klapper van een naam - waar je kind wel mooi zijn hele leven plezier van heeft.

En als je zelf niet zo creatief bent met babynamen, is het toch een uitkomst dat er consultatiebureaus bestaan die dat wel zeggen te zijn. Een bedrijfje als My Name For Life doet het al voor een paar honderd dollar.

Maar voor wie echt iets origineels wil roepen naar de op stapel staande zoon of dochter, raadpleegt het Zwitserse Erfolgswelle. Dit bedrijf begon met het branden van organisaties, maar is nu gestart met het branden van mensen.

Daar is het kennelijk heer en meester in, want per kindernaam wordt een slordige €25.000 in rekening gebracht. Team Erfolgswelle gaat dan ook wel een stapje verder, want naast het alleen maar bedenken van een naam, zoekt het ook de optimale naam. En dus: de naam met het juiste ritme, de juiste etymologie en beste toekomstgaranties.

Overdreven, denk je? Volgens deze psychologische studie dienen namen als een filter voor etnische afkomst. Dames en heren onderzoekers stelden dat cv's met 'wit' klinkende namen positiever werden beoordeeld dan wanneer het een 'zwart' klinkende naam betrof. Daarnaast kunnen namen een hoop onthullen over iemands sociale klasse. Mensen met dubbele voornamen zoals Henk-Willem of Peter-Paul worden doorgaans geassocieerd met een hogere sociale status dan degenen die eindigen op een 'Y', zoals Kelly, Wesley of Ronny.

Dus, ja: een welgekozen naam kan je kind zowaar een voorsprongetje geven in het leven. Zo toonde een Britse studie aan dat mensen met deftige namen als Eleanor eerder kans maken op een statige universitaire carrière dan mensen die Jade, Oliver of Simon heten.

Om nog maar niet over de geslachtskwestie te spreken trouwens. Jongens met vrouwelijke namen zoals Courtney of Ashley zouden eerder kampen met gedragsproblemen op school, en meisjes met mannelijker namen zoals Sem of Robin, zouden er eerder een wetenschappelijk carrière op nahouden.

Om over na te denken, willen we maar zeggen.

Van: de mannen van Quotenet.nl